Reacţia SRI la decizia Curţii Constituţionale privind interceptările
Decizia prin care Curtea Constituţională a declarat neconstituţională realizarea de către SRI a interceptărilor în dosarele penale are un impact cert asupra securităţii naţionale, apreciază directorul Serviciului Român de Informaţii, Eduard Hellvig.
Articol editat de , 10 martie 2016, 15:23 / actualizat: 10 martie 2016, 19:40
El a declarat că nu vor mai putea face obiectul instrumentării, cu mijloacele tehnice complexe dezvoltate de acest serviciu, infracţiuni precum cele de spionaj-trădare, terorism, criminalitate organizată transfrontalieră, criminalitate informatică şi, nu în ultimul rând, fapte de mare corupţie.
În acest fel, vor fi afectate dosarele aflate în diferite faze ale justiţiei, în mod special cele privind infracţiuni la adresa securităţii naţionale şi în care s-a cooperat cu SRI, mai spune directorul Serviciului Român de Informaţii, Eduard Hellvig.
Decizia Curţii Constituţionale privind interceptările SRI va fi discutată vineri, 11 martie, într-o şedinţă extraordinară a Consiliul Suprem de Apărare a Ţării.
Autorităţile afectate de decizia Curţii Constituţionale trebuie doar să reglementeze situaţia, a declarat preşedintele CCR, Augustin Zegrean.El dă asigurări că niciunul dintre cei care au făcut fapte penale nu va scăpa de pedeapsă.
Urmărirea penală s-a făcut şi când nu se făceau interceptări, urmărirea penală se va face întotdeauna şi legea spune cine trebuie să o facă şi ei ştiu ce trebuie să facă. Ştiţi că în Anglia nu se pot folosi interceptările ca probă în proces? Nimeni nu a fost condamnat doar pe o înregistrare. Dacă înregistrarea nu este susţinută de probe, nu poate nimeni să fie condamnat. (Preşedintele Curţii Constituţionale, Augustin Zegrean)
Conducerile DNA şi DIICOT au anunţat, deja, că, în noile condiţii, vor avea nevoie de mai mulţi angajaţi şi de o suplimentare a fondurilor pentru a face interceptări cu resurse proprii.
RADOR
Radio Cluj se poate asculta și online, AICI.