Ascultă Radio România Cluj Live

Încă!

În anii ’90, trupa Vacanţa Mare descria, cu negru umor, ascensiunea incredibilă a fraţilor Păunescu:

Încă!

Articol editat de cristina.rusu, 12 martie 2016, 06:00

Am vândut în piaţă mere,
ş-am luat cinci elicoptere,
iar pe chila de spanac,
avioanele Rombac.
Am vândut iapa şi calul,
Şi am Intercontinentalul.

Umor-neumor, dacă-i întrebi pe magnaţii noştri cum le-au crescut în ogradă milioanele (presupunând că te bagă în seamă pe tine, un pârlit de tax payer), asemenea răspunsuri vei căpăta.

Pentru memoriile obosite reamintesc că, în 2001, ministrul Internelor, Ioan Rus – care credea încă în minuni – ordona o anchetă asupra averilor uluitoare strânse de unii şefi din Poliţie.

După câteva luni, ilaritate. Cică domnii în cauză aveau cele mai bine „înzestrate” neveste, părinţii le lăsau cele mai mari moşteniri, başca erau atât de simpatici încât amicii din Occident le trimiteau maşini cadou şi le donau zeci de mii de dolari!

Un deputat ardelean mărturisea că n-ar vota căderea Guvernului – şi, implicit, alegeri anticipate – nici să-l pici cu ceară, fiindcă de-abia se dedulcise la avere şi putere.

Pentru aceleaşi memorii obosite reamintesc că personajul Dinu Păturică, prototipul ciocoiului de tip nou, nu este o invenţie scriitoricească ci un personaj omniprezent în istoria ultimelor două secole româneşti.

Că i s-a zis boiernaş (medieval), „apropitar” (burghez), activist (PCR) sau demnitar/om de afaceri (în prezent), trăsăturile ipochimenului sunt aceleaşi: mediocritate intelectuală, culturală şi civică, tupeu gros, orgoliu cât încape, lipsă totală de scrupule, poftă irepresibilă de bani şi de putere discreţionară.

Este uluitor cu câtă neruşinare invocă aceşti Păturici principiile lumii civilizate în apărarea prosperităţii lor sfidătoare şi nemeritate, cât de astronomică e distanţa dintre teoriile pe care ni le servesc şi practica vieţii lor cotidiene.

Sacrificiile şi solidaritatea invocate de ei se traduc prin „Ori să scăpăm cu toţii, ori să pieriţi cu toţi”.

În timp ce majoritatea e supusă unor restricţii tot mai dure, Păturicii eructează de Bine şi Mult.

Salariile babane se menţin, veniturile negre de asemenea, „afacerile” cu statul merg înainte.

Incapacitatea de a propune soluţii viabile se îmbină cu peroraţiile despre greaua moştenire, insinuînd ideea că, oricum, nimeni nu s-ar descurca mai bine.

Poporul, la rându-i, practică un mioritism rău mirositor. Lenea de a gândi, incapacitatea de a se aduna în organizaţii civice militante, admiraţia pentru „descurcăreţi”, antipatia faţă de valorile reale, toate sunt trăsături clasice ale ratatului, fie el individ sau grup, pe care le regăsim în piesele lui Caragiale, în lucrările interbelice ale lui Constantin Rădulescu-Motru, în scrierea amară a lui Cioran şi, evident, în studiile oneste din zilele noastre.

Trag nădejde să nu mi se replice cu rarisime exemple contrare, fiindcă li se aplică perfect zicala cu floricica şi primăvara.

Şi încă un lucru: mă cruceşte răspunsul primit atunci când reamintesc că nu putem trata râia românească folosind Chanel occidental.

Cică „numai comuniştii se leagă de averi, şi nu pentru comunism s-a murit la revoluţie”! Pentru memoriile voit „scurtate”, un necesar remember: tinerii morţi în neuitatul decembrie nu voiau în nici un caz să-şi vadă ţara distrusă şi societatea dominată de interlopi obraznici.

Am trăit acele zile, deci pot depune mărturie. Şi ca mine sunt mulţi. Încă sunt.

 

Dan Horea

Radio Cluj se poate asculta și online, AICI.

party
Special RCJ joi, 12 octombrie 2017, 15:53

A face de petrecanie

Expresia „a face de petrecanie” înseamnă a omorî pe cineva, cu varianta „a-şi face de petrecanie”, a-şi stopa singur...

A face de petrecanie
om bogat om sarac
Special RCJ luni, 28 august 2017, 15:41

Omul simplu, dar cinstit și cu bun simț

Da, omul acela cântat, lăudat şi compătimit, dat mereu exemplu de păstrător al tradiţiilor şi al sevei neamului. Omul nostru simplu nu are...

Omul simplu, dar cinstit și cu bun simț
limba_romana_apsa
Special RCJ miercuri, 16 august 2017, 19:12

Limba noastră-i o comoară?

„Limba noastră-i o comoară În adâncuri înfundată Un șirag de piatră rară Pe moșie revărsată.” Sunt primele versuri dintr-o...

Limba noastră-i o comoară?
gladiator roman
Special RCJ vineri, 28 iulie 2017, 15:15

Circul, mai presus de pâine

În Roma antică, un gladiator a murit la 22 de ani, celebru si adulat. Când i s-a facut inventarul, stupoare: în 3 ani, junele adunase, ca...

Circul, mai presus de pâine
Special RCJ vineri, 14 iulie 2017, 08:33

„Dacă ai fi în locul lor, şi tu ai face la fel”!

Este fraza care conţine esenţa răului ce ne macină societatea şi economia. Parveniţii nu pot concepe că succesul nemeritat poate provoca şi...

„Dacă ai fi în locul lor, şi tu ai face la fel”!
Special RCJ duminică, 2 iulie 2017, 10:24

Fiecare pasăre pre limba ei piere

Scandalul de sâmbătă de la Cluj, cu juna actriţă luată pe sus de jandarmi (pe motiv că a refuzat să plece de la un miting pe care-l sabota)...

Fiecare pasăre pre limba ei piere
Special RCJ marți, 20 iunie 2017, 14:39

Dor de Domnul Trandafir

1. Într-o şcoală clujeană cu pretenţii (deşi posesoare a unui număr remarcabil de derbedei), o dirigintă îşi “sacrifică” unul dintre...

Dor de Domnul Trandafir
Special RCJ vineri, 16 iunie 2017, 11:32

Fost-ai lele cât ai fost

Fost-ai lele cât ai fost, expresie care se pliază minunat pe realităţile noastre. O teorie des vehiculată afirmă că vremea politicii a trecut,...

Fost-ai lele cât ai fost