Starea copiilor din Feteşti cu sindrom hemolitic-uremic (UPDATE)
UPDATE: Carnea a fost identificată drept cauză a îmbolnăvirii celor doi copii din Feteşti, a declarat, duminică, şefa Secţiei de Nefrologie de la Spitalul „Marie Curie” din Bucureşti, Mihaela Bălgrădean.
Articol editat de , 13 martie 2016, 08:47 / actualizat: 13 martie 2016, 13:47
Ea a precizat că starea fetiţei de şapte luni internată cu sindrom hemolitic-uremic este în continuare gravă. Deşi a fost stabilizată, pacienta face dializă în secţia de nefrologie a Spitalului „Marie Curie”, iar drumul spre vindecare va fi greu şi lung.
În schimb, băieţelul de 6 luni din Feteşti cu sindrom hemolitic-uremic este în stare bună şi nu necesită dializă. Ambii copii au consumat carne, fetiţa sarmale, iar băieţelul supă de pui, lucru care nu este recomandat pentru vârsta lor, spune medicul Mihaela Bălgrădean.
Atâta activitate s-a depus, să căutăm tot felul de preparate în tot felul de fabrici, tot felul de toxine, tot felul de fructe, şi dacă nu ne gândim un pic că de fapt boala se leagă de felul în care dăm să mânănce copiilor, ce le dăm să mănânce, cum pregătim alimentele şi că pâ la urmă un părinte, un bunic, un aparţinător este extrem responsabil de viaţa copilului, să ştiţi că lucrurile acestea devin foatre grele. Este foarte grav că un copil de 7 luni primeşte carne. În nicio diversificare a unui copil de 7 luni carnea nu figurează ca aliment, indiferent de unde ar fi provenit ea. Deci deja este un lucru secundar. Contează ce primesc aceşti copii ca alimentaţie, cum sunt pregătite alimentele, cum sunt spălatele fructele şi legumele, cum este spălată carnea, cât timp e fiartă carnea, ce fel de apă primesc aceşti copii, cu ce apă se spală fructele şî legumele. Deci toate lucrurile acestea contează. (Mihaela Bălgrădean, şefa secţiei de Nefrologie de la Spitalul „Marie Curie” din Bucureşti)
Pe lângă cei doi bebeluşi din Feteşti, în spitalul „Marie Curie” se mai află şi un al treilea copil cu sindom hemolitic-uremic. El a fost adus de la Mioveni, la sfârşitul lunii trecute, dar acum are o evoluţie bună şi ar putea fi externat săptămâna viitoare. În spitalele din Argeş mai sunt sub tratament pentru scaune diareice 28 de copii, majoritatea cu vârste sub 2 ani.
…………………………………………………………………………………………………………….
Starea fetiţei de şapte luni cu sindrom hemolitic-uremic sever, transportată sâmbătă de urgenţă de la Feteşti la spitalul „Marie Curie” din Bucureşti, este în continuare gravă.
Ea este internată în Secţia de Terapie Intensivă, unde face dializă. Părinţii fetiţei au declarat că i-au dat să mănânce sarmale preparate cu carne din comerţ.
Celălalt copil adus de la Feteşti are şase luni, este într-o stare mai bună şi nu are insuficienţă renală acută. În ambele cazuri a fost confirmată însă prezenţa bacteriei E-coli, a precizat pentru Radio România Actualităţi şefa Secţiei de Nefrologie de la Spitalul „Marie Curie” din Bucureşti, Mihaela Bălgrădean. Ea a sugerat şi care ar putea fi sursele infectării celor doi copii.
La primul, sursa poate să vină şi din carne. Pentru cel de-al doilea, nu era alimentat decât cu lapte de mamă şi diversificat cu legume şi fructe, deci altă sursă nu ar putea fi decât în mediul înconjurător şi în condiţiile în care era pregătită alimentaţia. (Mihaela Bălgrădean, şefa Secţiei de Nefrologie de la Spitalul „Marie Curie” din Bucureşti)
Direcţia de Sănătate Publică Ialomiţa a colectat probe de la Spitalul din Feteşti, de la locuinţa familiei unuia dintre copiii bolnavi, precum şi de la magazinele din zonă, iar rezultatele vor fi transmise Ministerului Sănătăţii.
Pe lângă cei doi bebeluşi din Feteşti, în spitalul „Marie Curie” se mai află şi un al treilea copil cu sindom hemolitic-uremic. El a fost adus de la Mioveni, la sfârşitul lunii trecute, dar acum are o evoluţie bună. Pentru a evita apariţia problemelor digestive, Ministerul Sănătăţii insistă pe importanţa măsurilor de prevenţie, în special pe respectarea igienei personale, procurarea alimentelor din surse verificate sanitar-veterinar, dar şi spălarea corespunzătoare a fructelor şi legumelor.
RADOR