Vrăjitoarea de pe centură
O descoperire unică în România a fost făcută de arheologii Muzeului Judeţean Satu Mare.
Articol editat de , 14 martie 2016, 10:45
Într-unul dintre mormintele gepide care au ieşit la iveală cu prilejul săpăturilor efectuate pentru realizarea centurii de ocolire a municipiului Carei, au fost descoperite osemintele unei femei care a fost îngropată cu o trusă magică specifică persoanelor cu preocupări mistice.
Descoperirea mormintelor gepide datând din secolul al VI-lea, dar mai ales trusa magică găsită alături de osemintele femeii germanice, au constituit o surpriză deosebită pentru specialiştii Muzeului Judeţean Satu Mare.
Arheologul Robert Gindele spune că se consideră norocos prin excelenţă, deoarece, după ce a cercetat cu atenţie trusa cu obiecte care fac legătura cu lumea de dincolo, nu mai există nicio îndoială că este vorba despre o premieră absolută în România:
Trusa conţine mai multe amulete care asigurau legătura între spiritual şi pământesc. De exemplu, Nodul lui Hercule, una dintre amulete, este specifică civilizaţiei romanice târzii. Un dinte de cerb, o altă amuletă, reprezenta puterea naturii şi rapiditatea cerbului. În trusa magică există şi câteva piese pe care nu am reuşit deocamdată să le identific. Oricum, trusa magică este o raritate, deoarece sunt foarte puţine mormintele în care au fost făcute astfel de descoperiri. Iar în România este prima descoperire de acest fel, am găsit analogii doar undeva în vestul Europei, deşi am făcut cercetări multiple. (Robert Gindele, arheolog)
Datorită semnificaţiei unice pe care o are, ciocanul lui Thor – reprezentativ pentru zeitatea germanică a fulgerului, este cea mai importantă piesă din cutia magică descoperită în mormântul gepid. Confecţionat din chihlimbar, pandantivul oferea celei ce îl deţinea puterea comunicării spirituale:
Cea mai importantă amuletă este Ciocanul lui Thor – unul dintre cei mai importanţi zei germanici. Este vorba despre un pandantiv confecţionat din chihlimbar, iar analogii cu piese asemănătoare am găsit doar la vikingi. Mărturisesc că mă consider un norocos că am făcut aceste descoperiri, deoarece, aşa cum spuneam, aceste amulete Thor din chihlimbar există doar în ţinuturile vikingilor şi sunt foarte rare. (Robert Gindele)
În urma cercetărilor efectuate, arheologul Robert Gindele susţine că femeia care a fost îngropată împreună cu trusa magică, a fost deosebit de importantă pentru societatea germanică. Deoarece amuletele o ajutau să comunice cu lumea de dincolo, se presupune că la ea veneau să-i ceară ajutorul femeile aflate în impas, la fel cum procedează şi multe femei din zilele noastre, care apelează la aşa zisele vrăjitoare:
Probabil că situaţiile din acele vremuri erau foarte asemănătoare cu cele din zilele noastre. Se ştie că în zilele noastre multe femei apelează la aşa zisele vrăjitoare, care descântă şi folosesc tot felul de obiecte despre care susţin că au puteri magice. La fel se întâmpla, probabil, şi în acele vremuri, mai ales că astfel de truse magice au fost descoperite doar în mormintele în care erau îngropate femei. Se presupune că şi atunci unele membre ale comunităţii se adresau femeilor care deţineau astfel de truse magice. Deci, se proceda ca în zilele noastre. De altfel, noi arheologii ştim din cercetări că, de-a lungul timpului, în evoluţia umanităţii se schimbă doar tehnologia şi inteligenţa. Gândurile de bază ale omului au rămas la fel, din paleolitic până în zilele noastre. (Robert Gindele)
Amuletele din cutia magică pot fi văzute de vizitatorii Muzeului Judeţean Satu Mare în cadrul expoziţiei temporare Războinici avari în Transilvania, iar în viitorul apropiat, cu prilejul unei expoziţii dedicate exclusiv acestei descoperi, vor fi etalate şi osemintele vrăjitoarei germanice.
Stela Tudor
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI.