Ziua Numărului Pi
Articol editat de , 14 martie 2016, 06:00
Ziua de 14 martie e Ziua Numărului Pi (π=3.14…), una dintre cele mai importante constante în matematică şi fizică.
Ziua de 14 martie (14.03) a fost declarată Ziua Numărului Pi în mod logic, pentru că americanii citesc mai întâi luna şi apoi ziua (03.14). Constanta matematică Pi, care exprimă raportul dintre circumferinţa cercului şi diametrul său, are dedicată o zi specială din anul 2009, când Camera Reprezentanţilor din Congresul SUA a adoptat o rezolutie – fără caracter obligatoriu – care recunoaşte ziua de 14 martie ca „Zi Naţională a Numărului Pi”.
Dar prima celebrare oficial cunoscută a avut loc în anul 1988, tot în America, la Exploratoriumul din San Francisco, un laborator de educaţie. Publicul şi cercetătorii au putut să se plimbe prin spaţiile circulare create de fizicianul Larry Shaw – şi să mănânce plăcintă Pi, sau „Pi Pie” (în fotografie), obicei care se păstrează şi astăzi.
Aflăm că Pi are peste 6 miliarde de cifre cunoscute şi că ar dura peste 100 de ani pentru a le pronunţa. Constanta Pi e cunoscută – şi folosită – de 4000 de ani. Există oameni care şi-au dedicat întreaga viaţă înţelegerii ei, lucru de neînţeles pentru unii. Alţii cred că obsesia pentru matematică e infinit mai bună decât cea pentru părul starletei Kim Kardashian.
Unul dintre cântecele solistei britanice Kate Bush e dedicat numărului Pi. Într-un interviu pentru BBC, artista spunea:
„Numerele sunt fascinante… Ideea că aproape orice poate fi redus la numere e fascinantă… Cred că astăzi suntem complet înconjuraţi de numere, într-un mod diferit faţă de acum 20 sau 30 de ani… Ne mişcăm încoace şi încolo cu telefoane mobile şi cu cifre în cap, ca nişte computere… Şi e fascinant şi că există oameni care îşi petrec viaţa încercând să îl cunoască pe Pi.”
Apropo, 14 martie e şi ziua de naştere a lui Albert Einstein.
Ioana Bindea