Campanie de colectare a uleiului uzat
Agenţia pentru Protecţia Mediului Bistriţa-Năsăud a demarat o campanie de colectare a uleiului uzat alimentar de la populaţia din Municipiul Bistriţa, prin amenajarea a două puncte de colectare a uleiurilor şi grăsimilor vegetale uzate, amplasate în Piaţa Decebal şi în Piaţa Independenţei Nord.
Articol editat de Carmen Sas, 15 martie 2016, 14:07
În cele două locaţii au fost amplasate două containere tip IBC de capacitate 1.100 litri, unde cetăţenii au posibilitatea de a preda, cu titlu gratuit, uleiul folosit în propriile gospodării.
Scopul acestei campanii este de a încuraja populaţia să colecteze o cantitate cât mai mare de ulei alimentar uzat generat în gospodăria proprie, astfel încât acesta să ajungă cât mai puţin în mediul înconjurător. Având în vedere faptul că uleiul alimentar rezidual rezultat din procesarea, prăjirea sau prepararea alimentelor, reprezintă 12% din poluanţii prezenţi în apă şi sol, este necesar ca atât cantităţile de ulei uzat generate în restaurante, cantine şi alte localuri destinate preparării produselor pentru consumul alimentar, cât şi cel rezultat din gospodăriile proprii, să ajungă în unităţi autorizate destinate valorificării acestuia.
Considerat reziduu toxic, uleiul alimentar uzat este reglementat la nivel legislativ prin norme speciale care obligă atât utilizatorii economici de ulei, cât şi persoanele fizice, să colecteze separat uleiul rezidual şi să-l predea agenţilor economici care se ocupă de reciclarea acestui tip de deşeu, aceştia având obligativitatea eliberării, in conformitate cu legislaţia în vigoare, a documentelor oficiale aferente procesului de colectare şi reciclare a acestui tip de deşeu.
Florin Săsărman