Licoarea de curaj care a cucerit regii și reginele
Consider exemplul personal ca fiind printre cele mai eficiente modele cu privire la educarea interesului, atitudinilor şi a cunoştinţelor faţă de fascinanta cultură şi civilizaţie a vinului, a cognac-ului, a berii şi a whisky-ului.
Articol editat de , 16 martie 2016, 09:06 / actualizat: 17 martie 2016, 12:14
Astfel îşi explică pasiunea singurul blogger din Transilvania specializat pe băuturi distilate, clujeanul Snoblesse oblige. Nu, nu este o greşeală.
Dacă Noblesse oblige este una dintre cele mai cunoscute sintagme cu privire la nobleţe- adică maniere, eleganţă şi responsabilitate socială faţă de toţi, şi mai ales faţă de cei care-ţi sunt inferiori- snobismul pare a fi complet opus acesteia. Snobii vor să fie la modă şi-i judecă superficial pe ceilalţi, etichetându-i după aparenţe.
De la acest concept a pornit Casian Popa atunci când a creat bloggul destinat „tăriei”, snoblesse.ro.
El a organizat, anul acesta, la Cluj, prima degustare profesionistă de ţuică şi pălincă. Un real succes având în vedere numărul mare de participanţi şi interesul producătorilor autohtoni.
Şi pentru că acum se apropie sărbătoarea Sfântului Patrick, patronul spiritual al Irlandei, bloggerul aduce, în premieră absolută pentru ţara noastră, băutura sfântului: Irish whiskey-uri produse de către una dintre foarte puținele distilerii irlandeze independente.
Irlandezii își numesc prețioasa băutură ”Irish whiskey” tocmai pentru a se deosebi de scoțieni, cu care își dispută paternitatea acestei invenții. Tradiția leagă această băutură de memoria Sfântului Patrick care, deși de origine scoțiană, a avut un rol esențial în creștinarea irlandezilor.
În memoria acestuia, data de 17 martie este sărbătorită fastuos de către toate comunitățile de irlandezi din lume, iar culoarea asociată acestui eveniment este verdele, culoarea trifoiului, simbol al Irlandei.
În ultimii 20 de ani, whiskey-ul irlandez cunoște cea mai rapidă creștere în preferința consumatorilor de pe piața globală!
Irlanda deține cea mai veche distilerie legală din lume.
Încă din anul 1608, Sir Thomas Philipps a primit acest drept de la Regele James I. Cu toate acestea, se pare că distilăria Bushmills are origini atestate încă de pe la 1276, când Sir Robert Savage le dădea ”licoare de curaj” soldaților. Adus în Anglia, whiskey-ul a cucerit regii și reginele, și de-aici a cucerit curțile Europei.
Cel mai înfocat fan al whiskey-ului irlandez a devenit țarul Petru cel Mare al Rusiei.
Utilizarea orzului negerminat se datorează aberantei politici de impozitare aplicate orzului malțat, încă din secolul al XVIII-lea, de către guvernul central din Anglia. Ca reacție, irlandezii au utilizat combinația dintre cele două tipuri de orz, fapt care a redus impozitele achitate dar a și individualizat gustul acestei băuturi.
Ceea ce distinge Irish whiskey de toate celelalte sunt numeroasele etape de distilare realizate în alambicuri clasice, pot still. Whiskey-ul irlandez este obligatoriu de trei ori distilat, față de numai două (de obicei), precum în cazul scotch-ului.
Operațiunile de distilare sunt efectuate în faze separate, succesive, în alambicuri clasice (cu capac sau cu coloană), diferite de cele cu distilare continuă, precum cele din Scoția. Chiar dacă există și excepții aceste elemente generale sunt referințe pentru whiskey-urile irlandeze.
Aspectul uleios, atât de caracteristic aromelor whiskey-ului irlandez se datorează orzului nemalțat (negerminat) utilizat în combinație cu cel malțat.
Orzul folosit este uscat doar cu lemn și cărbune, fără a se utiliza turba, precum în cazul scotch-ului obișnuit. (Casian Popa)
Povestea se transformă, aşadar, vineri, 18 martie, de la ora 18.45, într-un eveniment care va avea loc pe Str. Dorobanților nr. 28.
Şi pentru ca petrecerea să fie completă, participanții vor fi delectaţi cu muzică irlandeză și scoțiană autentică.
Redacţia
Radio Cluj se poate asculta și online, AICI.