„Cuminţenia pamântului”, opera lui Constantin Brâncuşi, rămâne statului român
UPDATE:
Articol editat de Camelia Velțan, 17 martie 2016, 12:30 / actualizat: 21 martie 2016, 9:54
Statul român şi-ar putea pierde dreptul de preempţiune asupra sculpturii lui Constantin Brâncuşi „Cuminţenia Pământului”.
Proprietarele lucrării au explicat că acest lucru se va întâmpla în cazul în care suma de 11 milioane de euro, negociată de cele două părţi, nu va fi virată integral de către guvern în termen de 14 zile.
Moştenitoarele sculpturii lui Constantin Brâncuşi s-au declarat dezamăgite de recentele declaraţii ale ministrului culturii, Vlad Alexandrescu, referitoare la intenţia executivului de a lansa o subscripţie publică pentru a strânge cele 6 milioane de euro necesare pentru a acoperi suma de 11 milioane.
Realizată în 1907, „Cuminţenia Pământului” a fost rechiziţionată de regimul comunist în 1957 şi expusă în Muzeul de Artă al României. Sculptura a fost retrocedată în 2012 moştenitorilor ultimului proprietar.
Radio România Actualități
…………………………………………………………………………………………………………
”Cuminţenia pamântului” – opera sculptorului Constantin Brâncuşi – va fi achiziţionată de statul român.
Anunţul a fost făcut miercuri, 16 martie, de ministrul Culturii, Vlad Alexandrescu.
Pe pagina sa de Facebook, ministrul a precizat că proprietarii lucrării au acceptat oferta de achiziţie, de 11 milioane de euro.
Guvernul va plăti 5 milioane de euro, iar pentru restul sumei, Ministerul va lansa o subscripţie publică naţională, ale cărei detalii urmează să fie anunţate.
Realizată în 1907, „Cuminţenia Pământului” marchează cea mai apreciată perioadă de creaţie a lui Brâncuşi.
Opera a avut, de-a lungul istoriei, doi proprietari. Primul a fost inginerul Gheorghe Romaşcu, un bun prieten al lui Brâncuşi care a cumpărat-o, în 1911, direct de la el.
Potrivit reprezentantului casei de licitaţii Artmark, Valeriu Sângeorzan, există şi o scrisoare originală semnată de pictor, în 1912, în care acesta cere organizatorilor unei expoziţii ca la terminarea evenimentului lucrarea să îi fie dată inginerului Romaşcu.
În 1957, regimul comunist a luat în mod abuziv lucrarea, pe care a expus-o în Muzeul de Artă al României.
În 2012, în urma unui proces lung opera a fost retrocedată moştenitorilor lui Romaşcu.
În 2014, „Cuminţenia Pământului” a fost evaluată la circa 20 de milioane de euro, iar Ministerul Culturii, care avea dreptul de preemţiune, nu a făcut nici o ofertă.
Ulterior, autorităţile române au făcut oferte jignitoare, potrivit reprezentanţilor proprietarilor, şi sculptura era pe cale să fie vândută în străinătate.
În urmă cu o lună, Guvernul a decis să reia procesul de achiziţie al scultpturii, iar vinerea trecută, după prima rundă de negocieri, ministrul culturii spunea că a găsit „foarte multă înţelegere” la proprietarii lucrării.
Miercuri, 16 martie, discuţiile s-au încheiat, iar opera reprezentativă pentru marele sculptor va intra în proprietatea statului român.
Radio România Actualităţi
Radio Cluj se poate asculta și online, AICI.