Nat King Cole, regele tuturor
Una dintre cele mai dragi amintiri pe care le am din copilărie e legată de câteva dimineţi de duminică, atunci când, în mod absolut solemn, bunicul meu scotea un vinil cu Nat King Cole, curăţa acul picapului şi aşezat în fotoliu, privea dincolo de ferestre în timp ce vocea marelui muzician american învăluia încăperea.
Articol editat de cristina.rusu, 17 martie 2016, 06:00
Tocmai de aceea, ideea de Nat King Cole are un aer aproape mistic pentru mine şi astăzi când e aniversarea lui, m-am gândit să ascultăm un fel de muzică venită din depărtări, ca un mesaj trimis de generaţiile trecute.
Nat King Cole s-a născut pe 17 martie 1919, a fost pianist şi vocalist de jazz, şi mai presus de toate a fost un om care a anulat prejudecăţile rasiale şi divergenţele dintre albi şi negri.
A fost primul afro american ce a apărut într-o emisiune de varietăţi pe canalul naţional de televiziune.
Se spune că era un pianist atât de bun, încât cânta absolut orice, de la gospel, jazz evident, până la concerte clasice de pian semnate de Rachmaninov sau Johan Sebastian Bach.
Şi ar fi rămas doar un mare pianist, dacă, un consumator băut dintr-un bar, nu i-ar fi cerut cu încăpaţânare să cânte şi vocal piesa „Sweet Lorraine”, lucru răsplătit, spune legenda, cu 15 cenţi.
Sărbătoritul zilei de joi, 17 martie, este Nat King Cole, un mare muzician şi un personaj emblematic pentru prima jumătate a secolului 20, moștenire care a marcat cultura americană şi de ce nu şi cea universală.
În plus, fiica sa Nathalie, i-a păstrat vie amintirea şi spiritul muzical şi în a doua jumătate a secolului trecut.
Drept recunoştinţă în 1990, Nat King Cole a fost introdus în galeria Alabama Jazz Hall of Fame iar 7 ani mai târziu a primit un premiu Grammy pentru întreaga activitate.
Și încă ceva, dacă tot vine primăvara, „The Christmas Song” este cea mai difuzată piesă în perioada sărbătorilor de iarnă.
Tudor Runcanu
Radio Cluj se poate asculta și online, AICI.