Tu cum sărbătoreşti ziua somnului?
Ziua mondială a somnului este sărbătorită astăzi.
Articol editat de , 18 martie 2016, 15:57
Somnoroşi din toată lumea, astăzi este ziua voastră. În afară de faptul că somul este o activitate pe care oricine o adoră, este şi o necesitate. Activitatea cerebrală, muşchii, procesul de creştere, toate funcţionează mult mai bine după un somn bun şi odihnitor. Medicii nu recomandă somnul de după-amiază, întrucât ar afecta somnul de pe timpul nopţii.
Necesarul de somn depinde foarte mult şi de vârstă. Copiii au nevoie de o perioadă mai mare de somn, 14-15 ore. Adolescenţii au nevoie de 8-9 ore de somn, iar adulţii au nevoie de 7-10 ore de somn. Există persoane care se încadrează la limite, 6 sau peste 10 ore şi care pot să performeze cât se poate de normal. Cei care au probleme cu somnul ar trebui să evite somnul de după-amiază. (Simona Gentimir, medic specialist)
Unii oameni spun că nici nu îşi mai amintesc de când n-au mai dormit bine. Alţii se află la polul opus – deabia aşteaptă să ajungă acasă şi să celebreze această zi cu un somn de zile mari.
Nu mai ştiu când am reuşit să dorm bine ultima dată. Acum câţiva ani buni dormeam fără griji. Acum sunt tot mai stresată şi dorm tot mai puţin şi mai rău.
Îmi place mult să dorm şi dorm bine indiferent dacă există sau nu stres peste zi. Mă agit destul în timpul zilei, de ce aş face asta şi pe timpul nopţii?
Abia aştept să ajung acasă de la muncă şi să celebrez ziua somnului cu un somn bun de tot.
Medicii recomandă ca pentru un somn bun toate activităţile solicitante să fie sistate cu o oră înainte, camera să fie întunecată pentru a favoriza secreţia de melatonină, hormonul somnului şi se recomandă activităţile liniştite, precum cititul şi muzica relaxantă.
Cristina Bălău
Puteţi să ascultaţi Radio Antena Sibiului online AICI.