Vioara Stradivarius: uneori eroriile duc la perfecţiune
Antonio Stradivari, Giuseppe Guarneri Del Gesu şi Andrea Amati! Viorile lor cu sunetul fin le-au dus reputaţia până astăzi. Nu trebuie să fii meloman ca să ştii că o vioară Stradivarius face sunetul muzicii să pară trimis de îngeri. Sunetul clar, cristalin, perfect e indicatorul că vioara care-l redă e făcută de unul dintre cei trei.
Articol editat de Andreea Leonid, 18 martie 2016, 18:02
O echipă de cercetători de la Institutul pentru Tehnologie din Massachusetts a descoperit că pentru ca sunetul să iasă atât de bine, e vital ca vioara, cunoscută drept “vioara Stradivarius”, să aibă o anumită formă şi o anumită elongaţie a cavităţii în formă de “f” prin care iese aerul. Cu cât aceste cavităţi sunt mai elongate, cu atât mai fin este sunetul pe care-l produc. De asemenea, grosimea părţii din spate a viorii e extrem de importantă pentru redarea unui sunet curat. O vioară cu partea din spate mai groasă e mai bună decât una cu o parte din spate mai subţire.
Cercetătorii de la Institutul pentru Tehnologie din Massachusetts (ITM) au stabilit că secolele 17 şi 18 sunt Era de Aur a meşteşugului viorilor. Atelierele lui Amati, Stradivari şi Guarneri dădeau cele mai bune viori. Viori a căror formă s-a elongat cu timpul. Cercetătorii cred că formă elongată a viorilor lor a fost, în prima instanţa, o greşeală de fabricaţie. Când au văzut că sunetul viorii e clar superior altor viori cu formă aproape rotundă, s-au decis să continue să le fabrice aşa. De fapt, asta e teoria cercetătorilor de la ITM: vioara Stradivarius, în formă pe care o ştim astăzi, e, de fapt, produsul unei erori de fabricaţie.
La această concluzie au ajuns analizând, cu ajutorul măsurărilor computerizate şi al scanărilor cu raze X, sute de viori datând din epoci diferite. Deci alterările de fabricaţie erau, la început, neintenţionate!
O vioara Stradivarius poate să coste milioane pe piaţă liberă. În 2011, vioara Stradivarius care a aparţinut lui Lady Blunt, nepoata lordului Byron, a fost vândută cu 9,8 milioane de lire sterline de către Nippon Music Foundation, la teledonul de ajutor al victimelor cutremurului din aprilie acelaşi an.
www.societateamuzicala.ro