Două grupări sindicale din sănătate, în grevă japoneză [UPDATE]
Update 21 martie ora 11:30
Articol editat de Camelia Velțan, 21 martie 2016, 09:26 / actualizat: 21 martie 2016, 10:33
Federaţia Sanitas nu se alătură protestelor declanşate în sistemul sanitar.
Preşedintele Sanitas Cluj, Ştefan Roman a declarat pentru postul nostru de radio că federaţia Sanitas a semnat un protocol cu Ministerul Sănătaţii şi trebuie să ofere Executivului o perioadă de graţie pentru a pune în aplicare punctele negociate în acel act.
Noi am semnat un acord cu Ministerul Sănătăţii şi ca atare nu putem participa la proteste în acest moment, până când nu vedem transpunerea în practică a unora dintre cele 13 puncte pe care le conţine acordul, legat şi de înlăturarea inechităţilor salariale, legat de deblocarea posturilor, legat de o creştere salarială şi în acest an. Noi suntem oameni de cuvânt; nu putem să ne încălcăm cuvântul că aşa vor unii, alţii. (Ştefan Roman, preşedintele Sanitas Cluj)
Mihai Miclăuş
…………………………………………………………………………………………………………………………………………….
Două grupări sindicale din sănătate, Camera Federativă a Sindicatelor Medicilor din România şi Federaţia Sindicală „Hipocrat”, anunţă că luni, 21 martie, vor fi în grevă japoneză.
Cadrele medicale sunt nemulţumite de reglementările legate de salarizarea unitară, de acordarea sporurilor, precum şi de nerespectarea normelor de muncă şi a timpului de repaos. Sindicaliştii mai cer ca angajaţii din sistem să beneficieze de servicii medicale gratuite.
Şi medicii de familie vor purta, astăzi, o banderolă albastră, în semn de solidaritate cu colegii lor. Vicepreşedintele Societăţii Naţionale de Medicina Familiei, dr.Sandra Alexiu, vorbeşte despre principalele nemulţumiri:
Cel mai important lucru pe care îl revendicăm este o finanţare superioară în medicina de familie. De fiecare dată am solicitat finanţare superioară şi am primit un procent extrem de mic. Ba mai mult, în acest an, acest procent a scăzut faţă de anul trecut. Banca Mondială recomandă un minum de 9%, iar noi anul acesta primim 5,8. Al doilea lucru dintre cele importante pe care le revendicăm este funcţionarea sistemului informatic, funcţionare care lasă de dorit din ce în ce mai mult şi care ne îngreunează foarte mult munca. Este, în principiu, un sistem extrem de util şi ar trebui să gestioneze economiile din sistem. Din păcate, sistemul funcţionează prost, se blochează deseori şi, practic, împientează asupra muncii noastre în cabinete faţă în faţă cu pacienţii.
Sindicaliştii au înaintat ministerelor Sănătăţii şi Muncii o listă cu revendicări şi speră în soluţionarea problemelor.
Radio România Actualităţi
Radio Cluj se poate asculta şi online AICI: