Eurotehnicus 2016
Echipajele a opt licee cu profil tehnic din judeţul Satu Mare s-au aliniat luni, 21 martie, la startul celei de-a doua ediţii a concursului Eurotehnicus, competiţie organizată la iniţiativa Prefecturii cu sprijinul Asociaţiei Economice Româno-Germane de Afaceri, Asociaţiei Camera Meşteşugarilor şi Inspectoratului Şcolar Judeţean. Competiţia se va încheia peste două luni, iar festivitatea de premiere va avea loc de Ziua Europei.
Articol editat de , 21 martie 2016, 18:00
Creşterea atractivităţii tinerilor faţă de profilele tehnice ale învăţământului sătmărean, dar şi stabilirea unei legături cât mai strânse între mediul de afaceri şi liceele tehnice din judeţ – aceasta este principala motivaţie care a stat la baza iniţiativei Prefecturii Satu Mare privind organizarea unui concurs în care liceenii să-şi dovedească aptitudinile şi creativitatea. Regulile de bază ale concursului au rămas neschimbate: timp de două luni, echipajele celor opt şcoli vor trebui să creeze un prototip funcţional care să conţină cel puţin un element în mişcare. Pentru ca şansele de pornire să fie egale, regulamentul concursului a fost completat. Despre ce este vorba, ne spune managerul Prefecturii Satu Mare, Cristian Mariţa:
Dacă la prima ediţie echipajele au trebuit să pornească de la zero, de data aceasta toate echipajele vor poni de la aceeaşi bază şi aceleaşi dotări care le vor fi oferite de organizatori. (Cristian Mariţa, manager Prefectura Satu Mare)
Pe lângă consultanţă şi pregătire, Asociaţia Economică Româno-Germană de Afaceri şi Asociaţia Camera Meşteşugarilor vor oferi şi sprijin material echipajelor înscrise în concurs.
Investim aproximativ 300 de euro în fiecare echipaj participant. Fiecărui echipaj îi va fi pus la dispoziţie un kit pe care, timp de două luni vor avea ocazia să-l dezvolte funcţie de creativitate şi capacitatea de inovare. (Tiberiu Markos, vicepreşedinte AERGA Satu Mare)
Ionuţ Ardelean este elev în clasa a XI-a şi face parte din echipajul Colegiului Tehnic Ionel IC Brătianu din Satu Mare. El spune că la finalul concursului ar dori să se prezinte în faţa juriului cu un roboţel:
Am dori să realizăm un roboţel. Cu siguranţă va fi o muncă în echipă şi ne vom strădui să fim cât mai inventivi. (Ionuţ Ardelean, elev)
Premierea câştigătorilor concursului va avea loc în cadru festiv, la Jibou, unde în data de 9 mai este prevăzută conferinţa Coaliţiei Române pentru Educaţie în Inginerie.
Stela Tudor
Radio Cluj se poate asculta şi online AICI: