824 de copii sibieni au părinţi în străinătate
Inspectorii sociali din cadrul Primăriei Sibiu verifică modul în care sunt îngrijiţi cei 824 copii din oraş ai căror părinţi sunt plecaţi la muncă în străinătate.
Articol editat de , 22 martie 2016, 11:53
Asistenţii sociali sibieni verifică în această perioadă casele în care locuiesc micuţii ai căror părinţi sunt plecaţi în străinătate, cu scopul de a preveni eventuale abuzuri sau nerespectări ale legii. În cadrul controalelor, asistenţii le oferă şi o serie de recomandări tutorilor, astfel încât copiii să aibă parte de cele mai bune îngrijiri.
În perioada martie-iunie, specialiştii Biroului Protecţia Copilului Sibiu vor efectua vizite la domiciliul acestor copii, în scopul cunoaşterii situaţiei lor, aducerii la cunoştinţa celor care îi îngrijesc a prevederilor legale, prevenirii situaţiilor de abuz şi neglijenţă, monitorizării modului în care aceşti copii păstrează legătura cu părinţii, dar şi pentru identificarea programelor de educaţie parentală necesară persoanelor care se ocupă de îngrijirea lor.
Legislaţia privind protecţia copilului prevede ca în situaţia în care ambii părinţi, părintele care exercită singur autoritatea părintească sau cel la care locuieşte copilul urmează să plece la muncă în străinătate, aceştia au obligaţia de a notifica Serviciul Public de Asistenţă Socială din cadrul primăriei de domiciliu, cu minimum 40 de zile înainte de a părăsi ţara. Prin notificare se va desemna, în mod obligatoriu, o persoană care se ocupă de întreţinerea copilului pe perioada absenţei părinţilor sau părintelui.
Persoana desemnată de părinte trebuie să facă parte din familia extinsă (rude până la gradul IV), să aibă minimum 18 ani şi să îndeplinească condiţiile materiale şi garanţiile morale necesare creşterii şi îngrijirii unui copil. (Iuliana Oprişan, consilier serviciu presă şi comunicare al Primăriei Sibiu)
Întâmplarea a făcut să întâlnim un părinte plecat în străinătate, venit de curând în România pentru a petrece puţin timp cu fetiţa sa. E plecat deja de 3 ani în Germania, dar se înţelege foarte bine cu micuţa şi e la curent cu activităţile ei.
Sunt plecat în Germania de ceva vreme, dar ţin legătura cu fetiţa prin telefon. Sunt mereu la curent cu ce face şi îmi povesteşte despre toate activităţile ei. Acum sunt în România pentru că vreau să petrec puţin timp cu ea.
Nerespectarea legii privind protecţia şi promovarea drepturilor copilului este considerată o contravenţie şi poate fi sancţionată cu amendă cuprinsă între 500 şi 1000 de lei.
Cristina Bălău
Puteţi să ascultaţi Radio Antena Sibiului online AICI.