Beneficiile oţeturilor aromatice
Acrişor, cu miros înţepător oţetul, fie că e făcut din vin sau mere ajută ca salatele să fie mai bune şi de multe ori ne poate ajuta şi la tratarea diferitelor afecţiuni.
Articol editat de cristina.rusu, 22 martie 2016, 09:15
Folosite din cele mai vechi timpuri pentru tratarea diferitelor afecţiuni, oţeturile aromatice se obţin lesne prin adăugarea de plante cu conţinut crescut de uleuri eterice şi alte principii active în banalul oţet de vin.
Când bolile respiratorii sunt mai frecevente, oţetul de mentă îşi dovedeşte utilitatea, având un puternic efect febrifug şi antiinfecţios. Acest tip de oţet calmează durerile de cap şi musculare, ne poate ajuta la ameliorarea simptomelor reumatismului inflamator şi nu în ultimul rând reprezintă o metodă extrem de simplă şi total lipsită de efecte secundare de a combate stările de greaţă, care apar uneori gravidelor. În uz extern, poate fi folosit pentru fricţionarea zonelor dureroase în caz de reumatism, contracturi musculare, în caz de febră şi răceli.
Recunoscut pentru calităţile calmante asupra sistemului nervos, oţetul de levănţică este util în cazurile de surmenaj psihic, anxietate, stări de agitaţie şi chiar insomnie.
Acelora dintre noi care suferim de afecţiuni gastrice hipoacide ori de atonie digestivă, specialiştii ne recomandă să utilizăm oţetul de rozmarin. Acesta poate fi şi un excelent stimulent al memoriei şi constituie un produs cosmetic de excepţie, menţinând tinereţea şi supleţea pielii.
Nici oţetul de usturoi nu se lasă mai prejos, ori de câte ori ne tăiem sau ne julim, specialiştii ne recomandă acest oţet deoarece ajută la dezinfectarea rănilor şi grăbeşte vindecarea.
Doamnele e bine să stie că oţetul de iederă estompează celulita. Putem folosi acest oţet la fricţionarea zonelor afectate de celulită în fiecare zi după baie, timp îndelungat. De asemenea în caz de nevralgii, ajută la masarea zonelor dureroase.
Rodica Tulbure
Radio Cluj se poate asculta şi online AICI: