Propunerea de modificare a legii 41 – reacții în mediul universitar ieșean
Propunerea de modificare a Legii 41, de organizare şi funcţionare a societăţilor publice de radio şi televiziune, a fost, marţi, 22 martie, subiect de dezbatere la Radio Iaşi.
Articol editat de , 22 martie 2016, 12:21
Profesorul doctor Daniel Condurache, de la Universitatea “Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi, a opinat că orice modificare a acestui act normativ nu trebuie făcută în grabă şi, mai ales, este nevoie ca un astfel de demers să includă şi măsuri de ordin economic:
În România există un anumit tip de tradiţii şi în acelaşi timp o cultură organizaţională care este absolut distinctă la radio şi la televiziune. Încercarea aceasta, foarte grăbită de a le uni şi de a le pune un şef comun, mi se pare că are nişte buzunare ascunse. Cred că ne grăbim. Toţi ar trebui să cugetăm mai atent până să punem lucrurile la punct. O nouă lege a audiovizualului este absolut necesară, dar aceasta trebuie acompaniată de nişte măsuri importante, care ţin de modul în care se realizează stuctura de venituri a acestor instutuţii. Avem cea mai mică taxa de audiovizual din Europa. (Daniel Condurache, profesor doctor la Universitatea “Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi)
La rândul său, profesorul doctor Eugen Munteanu, de la Universitatea “Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi, a vorbit despre importanţa ofertei culturale a postului public de radio:
Eu sunt un fidel ascultător al Radio România Cultural şi îmi dau seama că nivelul este acolo, net superior a ceea ce se prezintă ca ofertă culturală în alte părţi. Şi atunci, mă gândesc, că dacă există acest mic exemplu de succes, dacă această nişă există, ea se poate generaliza. ( Eugen Munteanu, profesorul doctor la Universitatea “Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi)
Şi profesorul Daniel Condurache a arătat că, spre deosebire de televiziunea română, radioul public nu a făcut rabat de la calitatea programelor editoriale:
De unde vine prestigiul editorial, mult mai serios al Radioului public faţă de Televiziunea publică, în România? Vine de acolo, de unde, deşi ele au fost conduse politic, pentru că actuala lege dictează nişte consilii de administraţie, care sunt replici ale Parlamentului şi ale structurii de putere în stat, la un moment dat. Deşi şi Radioul a fost condus, din punct de vedere editorial pe criterii de acest tip, aici nu s-a făcut rabat de la calitatea editorială. Acest fapt, pe termen lung, a avut succes pentru că şi-a păstrat un public şi ceea ce este cel mai important, şi-a păstrat credibilitatea. (Daniel Condurache, profesor)
Radio Iaşi
Radio Cluj se poate asculta şi online AICI: