Tu mai pui preţ pe punctualitate?
În societatea zilelor noastre, punctualitatea nu mai este o calitate pe care să se pună accent.
Articol editat de , 23 martie 2016, 16:29 / actualizat: 13 iulie 2017, 13:22
Mi-am uitat telefonul şi m-am întors după el, m-am certat cu mama, mi s-au rupt pantalonii…câţi dintre noi n-am folosit măcar una din aceste scuze atunci când am întârziat? De ce nu se mai pune accent pe punctualitate în zilele noastre?
Indiferent dacă vorbim despre magazinul alimentar din colţ pe care scrie că se deschide la ora 9, dar la 9 şi un sfert e încă închis sau despre întâlnirea cu iubitul sau iubita, unde mereu se găseşte unul din ei să întârzie, punctualitatea e sublimă dar lipseşte cu desăvârşire. Se pare totuşi că şi aceste întârzieri se poate de multe ori să aibă explicaţii sociologice şi pertinente.
Punctualitatea ne arată că suntem egali în orice relaţie pe care o stabilim cu orice partener. În perioada aceasta, problema punctualităţii nu este atât de vehement pusă în discuţie, mai ales când nici cei care ţin atât de mult la punctualitate nu sunt atât de intransigenţi faţă de cei cu care sunt în relaţii. Cred că în perioada actuală avem de a face cu o extindere a toleranţei în destul de multe relaţii comportamentale. Există şi un alt motiv – poate că cel care nu este punctual a vrut de fapt să vadă cât de semnificativă este relaţia lui cu cel care cere punctualitatea. De asemenea, cei care au tendinţa de a întârzia sunt implicaţi în foarte multe relaţii. Are ore, întâlniri, comisii, plus întâlnirile informale. Astfel, individul nu este în stare să facă o prioritizare a tuturor activităţilor pe care trebuie să le intreprindă într-o zi. (Dumitru Batâr, sociolog, despre motivele care stau în spatele sfertului academic.)
Tineretul are tendinţa să întârzie tot mai des – la curs, la întâlnire, la interviu – indiferent de scopul vizitei, tinereii nu mai prea reuşesc să ajungă nici măcar la fix, darămite cu câteva minute mai devreme.
Sinceră să fiu, am tendinţa de a lăsa totul pe ultima sută de metri şi mereu mă trezesc în ultimul minut că sunt în întârziere.
Am foarte multe pe cap şi de multe ori uit ce mai am de făcut. Când îmi amintesc de o întâlnire e deja evident prea târziu şi nu mai am timp să ajung la ora stabilită.
Ar trebui ca toţi întârziaţii să facă ce fac eu – mă trezesc mereu devreme, fac totul cu calm dar în mod practic şi mereu ajung chiar mai devreme la locul de întâlnire.
Punctualitatea, aşa cum este definită de sociologi, este un element care exprimă în mod cert respectul şi egalitatea dintre cei doi interlocutori.
Cristina Bălău
Puteţi să ascultaţi Radio Antena Sibiului online AICI.