Încă trei persoane arestate de poliţia belgiană
UPDATE :26 martie ora 11.00
Poliţia belgiană a arestat, vineri, 25 martie, încă trei persoane suspectate de legături cu celula teroristă care a lansat atacurile de marţi de la Bruxelles, soldate cu moartea a 31 de persoane. Alţi şase suspecţi au fost reţinuţi joi.
La rândul lor, poliţiştii francezi şi germani au arestat presupuşi militanţi suspectaţi de legături cu teroriştii aflaţi în spatele atacurilor de la Bruxelles şi a celor din Paris, din noiembrie anul trecut.
În operaţiunea antiteroristă din cartierul Schaerbeek, un suspect a fost arestat după ce a fost rănit uşor. Focuri de armă şi detonări de explozibil în urma unor perchziţii într-un apartament din zona încercuită în acel cartier. Acesta a fost şi locul unor percheziţii recente când poliţia a descoperit peste o sută de kilograme de explozibil, după arestarea suspectului numărul 1 din atentatele de la Paris ale Abdeslam. Multe semne de întrebare legate de coordonarea serviciilor belgiene, pentru că nu este de înţeles – spun specialiştii – de ce Abdeslam a fost interogat doar o oră şi de ce a fost întrebat de atentatele de la Paris şi nu în primul rând explozibilul găsit şi cu care avea legătură. Toate acestea se întâmplau înainte de atentatele de marţi. Criza de securitate din Belgia este însoţită şi de una politică. Miniştrii de interne şi al justiţiei au fost audiaţi în parlament şi întrebaţi de ce nu au controlat radicalizarea teroriştilor. Ministrul de interne a recunoscut că au existat neglijenţe în gestionarea cazului Ibrahim El-Bakraoui, unul dintre terorişti. Purtătorul de cuvânt al poliţiei belgiene a avertizat că identificarea victimelor ar putea să dureze mult timp, mai ales că unele trupuri au fost pur şi simplu spulberate în urma exploziilor violente.
Articol editat de Andreea Leonid, 25 martie 2016, 07:21 / actualizat: 26 martie 2016, 10:24
……………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………
UPDATE:
O explozie şi schimburi de focuri au fost auzite vineri, 25 martie, în cadrul unei noi operaţiuni antiteroriste a poliţiei la periferia oraşului Bruxelles, într-un cartier bănuit că găzduieşte celule jihadiste.
Acţiunea este una de amploare, iar o persoană a fost arestată, a şaptea în mai puţin de 24 de ore. Suspectul, care ar putea avea legătură cu atentatele din capitala Belgiei, avea asupra sa o valiză cu materiale explozibile.
Militarii se află în număr mare pe străzile din Bruxelles alături de poliţişti.
Au loc controale mai ales la metrou şi în gări, dar şi pe aeroportul Zaventem, cu toate că este închis până luni, 28 martie.
Miniştrii justiţiei şi de interne ai Belgiei sunt audiaţi în Parlamentul federal.
Autorităţile din această ţară au fost acuzate în plan internaţional că nu au securizat capitala administrativă a Europei.
…………………………………………………………………………………………………………………….
Poliţia belgiană a reţinut joi seara târziu şase persoane, în cadrul anchetei desfăşurate după atentatele de la Bruxelles.
Deocamdată, autorităţile nu au dat nici o informaţie dacă printre ele se află şi cei doi bărbaţi implicaţi în atacurile de la aeroport şi de la metrou. Este vorba de tânărul văzut pe camerele de supraveghere în compania atacatorului de la metrou, cu puţin timp înainte de explozie şi de bărbatul din imaginea surprinsă de camerele de supraveghere din aeroportul Zaventem. Autorităţile belgiene trebuie să facă faţă şi criticilor, pentru că nu au dat dovadă de suficientă vigilenţă. Deciziile lor sunt din nou puse sub semnul întrebării, după ce aseară au redus gradul de alertă.
Centrul de coordonare şi analiză a ameninţării teroriste a decis să coboare la 3 din 4 nivelul de alertă, ceea ce înseamnă că ameninţarea rămâne însă gravă şi posibilă. Autorităţile spun că este un nivel excepţional. Decizia este surprinzătoare, atât timp cât n-au trecut decât două zile de la atentatele teroriste şi atât timp cât lumea este încă panicată şi sunt în continuare alţi suspecţi implicaţi în atentatele de marţi. Totodată, centrele de analiză anunţă o întărire a controalelor de securitate ale poliţiei şi ale armatei în aeroporturi, gări, spaţii deschise şi centre comerciale şi aceasta, în condiţiile în care aeroportul Zaventem rămâne în continuare închis cel puţin până luni. Între timp continuă procedura de recunoaştere a victimelor atentatelor, iar câteva zeci de răniţi rămân în continuare în spital.
RADOR