Buna Vestire, cea mai importanta veste din istorie
Prăznuită an de an pe data de 25 martie, Buna Vestire, taina mai presus de taină, este considerată de către creştini, drept cea mai importantă veste din istorie: începutul mântuirii pentru om!
Articol editat de Carmen Sas, 25 martie 2016, 06:00 / actualizat: 26 martie 2016, 6:39
Buna Vestire este considerat Începutul Mântuirii, deoarece Maica Domnului primeşte de ştire de la Arhanghelul Gavriil, că Dumnezeu a ales-o ca Fiul Său să se întrupeze din ea pentru mântuirea neamului omenesc.
Maica Domnului rămâne uimită în faţa cuvintelor rostite de Înger, deoarece vestea auzită era mai presus de legea firii:
Cum va fi aceasta, de vreme ce eu nu ştiu de bărbat?
Iar Îngerul i-a răspuns: Duhul Sfânt se va coborî peste tine şi puterea Celui Prea Înalt te va umbri.
Iată roaba Domnului, fie mie după cuvântul tău! (Luca 1:38), a răspuns Fecioara. Şi îndată, în sfântul ei pântece, prin lucrarea Sfântului Duh, s-a făcut zămislirea cea nespusă, fără îndulcire trupească dar cu îndulcirea duhovnicească.
Pentru că această zămislire s-a făcut de la Duhul Sfânt şi nu prin legatură trupească, Maica Domnului a rămas Fecioară în naştere şi după naştere. Cele trei stele reprezentate în iconografie întotdeauna pe fruntea Maicii Domnului şi pe cei doi umeri ai Fecioarei, acest adevăr îl exprimă.
E sărbătoarea bucuriei şi a veseliei, în care se bucură toată făptura Cerului şi a Pământului, Îngerii şi oamenii, fiinţele văzute şi cele nevăzute.
Atât tradiția catolică dar și cea ortodoxă, susțin că Buna Vestire a avut loc în Nazaret dar locațiile exacte diferă. În tradiția catolică locul este marcat de Bazilica Bunei Vestiri iar în tradiția ortodoxă de biserica ortodoxă grecească a Bunei Vestiri.
Chiar dacă în vremurile noastre data acestei sărbători este stabilită pentru 25 martie, ea a variat la început: unii o prăznuiau în ajunul Bobotezei (pe 5 ianuarie) iar alţii pe 18 decembrie. În Răsărit, data de 25 martie a fost acceptată aproximativ în secolul al V-lea, după stabilirea datei de 25 decembrie ca serbare a Naşterii Domnului. La Roma, sărbătoarea a fost introdusă de papa Leon al II-lea iar în secolul al IX-lea, data de 25 martie s-a generalizat în toată lumea catolică. Numai la armeni Buna Vestire se prăznuieşte pe 7 aprilie, în raport cu Crăciunul pe care ei îl celebrează la 6 ianuarie.
Pentru că această sărbătoare are loc în timpul Postului Mare, Biserica acordă dezlegare la peşte pentru creştinii care ţin post, indiferent în ce zi cade aceasta.
Tradiţii şi obiceiuri de Buna Vestire
De Buna Vestire se spune că este bine să se pună pe pragul casei, pâine şi sare pentru hrana Îngerilor.
Astăzi începe să cânte cucul, vestind primăvara.
Tradiţia mai spune că în această zi nu e bine ca oamenii să se certe, deoarece vor rămâne supăraţi şi vor avea necaz tot anul.
În unele zone, pentru ca gospodarii să aibă pomi îmbelşugaţi în livezi, îi ameninţă cu toporul şi îi stropesc cu ţuică.
Tot acum, în multe gospodării se adună lucrurile de prisos de prin curţi şi le dau foc.
Cine mănâncă astăzi peşte, se va simţi tot anul ca peştele în apă.
Carmen Sas
Radio Cluj poate fi ascultat şi oline, AICI.