Pregătiri pentru Paştele catolic
Credincioşii catolici, reformaţi şi evanghelici din Transilvania se află în aceste zile în febra pregătirilor pentru Paştele catolic.
Articol editat de cristina.rusu, 25 martie 2016, 06:00 / actualizat: 25 martie 2016, 8:54
Întrucât ziua de vineri este dedicată reculegerii, gospodinele aleg să îşi prepare prăjiturile încă de joi, iar sâmbătă se prepară felurile de mâncare ce se vor servi duminică şi în zilele următoare.
Această rânduială este păstrată din generaţie în generaţie în familiile de maghiari din localităţile de pe Someşul Mare, din judeţul Bistriţa-Năsăud.
Dintre mâncărurile care se vor găti în aceste zile vor lipsi, în multe familii, preparatele din carne de miel, pentru că aceştia sunt încă prea mici pentru a fi sacrificaţi.
Doamna Elisabeta Fuştos din localitatea Reteag are 70 de ani şi ne-a spus că rânduiala din preajma sărbătorii de Paşti este foarte importantă pentru comunitatea de credincioşi reformaţi din satele din împrejurimi.
Vinerea avem post şi nu pot gusta, aşa că vinerea vopsesc ouăle. Şi…atât, pentru că e sărbătoare mare la noi vinerea de Paşti şi nu lucrăm. Mergem la biserică inainte de masă şi rămânem la cor… Miel? Îl tăiem…de pe listă anul acesta! Este prea devreme şi nu ne plac mieii ăştia mici, ca pisicile. Nouă ne place să tăiem miel pe la 20 de kg, să ai ce mânca din el!
Aşa că doamna Elisabeta a făcut joi prăjiturile. Cel mai mult timp l-a dedicat unei prăjituri cu pişcot.
Pişcotul este la mijloc şi peste el este o cremă cu stafide. Pun apoi o foaie de napolitane, apoi răstorn şi peste pişcotul acela iară vine un rând de cremă cu stafide şi iară un rând de foaie de napolitane. Şi-apoi pun ceva peste ea ca să apese, un culpător, să fie mai greu. În ziua următoare pun peste ea glazură de cacao.
Sâmbătă, în absenţa mâncărurilor din miel, doamna Elisabeta va face chiftele, şniţele, salată de boeuf, vinete cu maioneză, ouă umplute, dar nu cu maioneză, ci cu verdeţuri.
O atenţie deosebită le va acorda sarmalelor.
Acuma facem sarmalele jumătate cu carne de porc şi jumătate cu carne de vită. Cu ceapă prăjită puţin, să nu fie prăjită aşa, uscat, ci să fie mai moale. În grăsimea aceea în care prăjesc ceapa pun un pic carnea, până ce îşi schimbă culoarea. O las aşa, sub capac şi pe urmă pun orezul, condimentele – sarea, piperul, mai pun câteva linguri de bulion şi apoi le înfăşor în foi de varză. Folosesc varză murată, încă, pentru că mai avem în butoi varză, da’ e atâta de bună, ca un măr ionatan!
O întrebăm când va face mâncărurile acestea:
Sâmbătă. Toata ziua o sa fiu numai cu mâncăruri. Să fie cât mai proaspete!
Ce spuneti de masa doamnei Fuştos Elisabeta din Reteag? I-am sugerat că voi merge la udat, luni sau marţi…
Vă aştept cu toată plăcerea! Şi o să vă servesc şi cu ouă roşii! ne raspunde ea.
Le dorim “Sărbători fericite” tuturor credincioşilor care duminică vor sărbători Paştile!
Florin Săsărman
Radio Cluj se poate asculta și online, AICI.