Ascultă Radio România Cluj Live

Pregătiri pentru Paştele catolic

Credincioşii catolici, reformaţi şi evanghelici din Transilvania se află în aceste zile în febra pregătirilor pentru Paştele catolic.

Pregătiri pentru Paştele catolic

Articol editat de cristina.rusu, 25 martie 2016, 06:00 / actualizat: 25 martie 2016, 8:54

Întrucât ziua de vineri este dedicată reculegerii, gospodinele aleg să îşi prepare prăjiturile încă de joi, iar sâmbătă se prepară felurile de mâncare ce se vor servi duminică şi în zilele următoare.

Această rânduială este păstrată din generaţie în generaţie în familiile de maghiari din localităţile de pe Someşul Mare, din judeţul Bistriţa-Năsăud.

Dintre mâncărurile care se vor găti în aceste zile vor lipsi, în multe familii, preparatele din carne de miel, pentru că aceştia sunt încă prea mici pentru a fi sacrificaţi.

Doamna Elisabeta Fuştos din localitatea Reteag are 70 de ani şi ne-a spus că rânduiala din preajma sărbătorii de Paşti este foarte importantă pentru comunitatea de credincioşi reformaţi din satele din împrejurimi.

Vinerea avem post şi nu pot gusta, aşa că vinerea vopsesc ouăle. Şi…atât, pentru că e sărbătoare mare la noi vinerea de Paşti şi nu lucrăm. Mergem la biserică inainte de masă şi rămânem la cor… Miel? Îl tăiem…de pe listă anul acesta! Este prea devreme şi nu ne plac mieii ăştia mici, ca pisicile. Nouă ne place să tăiem miel pe la 20 de kg, să ai ce mânca din el!

Aşa că doamna Elisabeta a făcut joi prăjiturile. Cel mai mult timp l-a dedicat unei prăjituri cu pişcot.

Pişcotul este la mijloc şi peste el este o cremă cu stafide. Pun apoi o foaie de napolitane, apoi răstorn şi peste pişcotul acela iară vine un rând de cremă cu stafide şi iară un rând de foaie de napolitane. Şi-apoi pun ceva peste ea ca să apese, un culpător, să fie mai greu. În ziua următoare pun peste ea glazură de cacao.

Sâmbătă, în absenţa mâncărurilor din miel, doamna Elisabeta va face chiftele, şniţele, salată de boeuf, vinete cu maioneză, ouă umplute, dar nu cu maioneză, ci cu verdeţuri.

O atenţie deosebită le va acorda sarmalelor.

Acuma facem sarmalele jumătate cu carne de porc şi jumătate cu carne de vită. Cu ceapă prăjită puţin, să nu fie prăjită aşa, uscat, ci să fie mai moale. În grăsimea aceea în care prăjesc ceapa pun un pic carnea, până ce îşi schimbă culoarea. O las aşa, sub capac şi pe urmă pun orezul, condimentele – sarea, piperul, mai pun câteva linguri de bulion şi apoi le înfăşor în foi de varză. Folosesc varză murată, încă, pentru că mai avem în butoi varză, da’ e atâta de bună, ca un măr ionatan!

O întrebăm când va face mâncărurile acestea:

Sâmbătă. Toata ziua o sa fiu numai cu mâncăruri. Să fie cât mai proaspete!

Ce spuneti de masa doamnei Fuştos Elisabeta din Reteag? I-am sugerat că voi merge la udat, luni sau marţi…

Vă aştept cu toată plăcerea! Şi o să vă servesc şi cu ouă roşii! ne raspunde ea.

Le dorim “Sărbători fericite” tuturor credincioşilor care duminică vor sărbători Paştile!

 

Florin Săsărman

Radio Cluj se poate asculta și online, AICI.

Bază sportivă modernă, inaugurată la Oradea | FOTO
Reportaje sâmbătă, 11 ianuarie 2025, 15:53

Bază sportivă modernă, inaugurată la Oradea | FOTO

În dimineața zilei de 11 ianuarie, la Oradea a fost inaugurată oficial o nouă bază sportivă tip I, realizată de Ministerul Dezvoltării, prin...

Bază sportivă modernă, inaugurată la Oradea | FOTO
Expoziția de Iarnă Brickenburg | FOTO
Reportaje vineri, 10 ianuarie 2025, 12:15

Expoziția de Iarnă Brickenburg | FOTO

Orășele de poveste surprinse în plină iarnă, clădiri impresionate, stațiuni turistice, secvențe din filmele Avatar sunt doar câteva din...

Expoziția de Iarnă Brickenburg | FOTO
Solidaritate pe pauză: promisiune amânată pentru persoanele cu dizabilităţi
Reportaje joi, 9 ianuarie 2025, 15:46

Solidaritate pe pauză: promisiune amânată pentru persoanele cu dizabilităţi

Printre cei afectaţi de „ordonanţa trenuleţ” sunt şi persoanele cu dizabilităţi. Indemnizaţia de solidaritate, intrată în...

Solidaritate pe pauză: promisiune amânată pentru persoanele cu dizabilităţi
Varadinum Foto Club Oradea – lider al artei fotografice din România
Reportaje miercuri, 8 ianuarie 2025, 16:50

Varadinum Foto Club Oradea – lider al artei fotografice din România

Sâmbătă, 11 ianuarie, de la ora 17:00, pasionații de fotografie și artă sunt invitați la expoziția anuală de fotografie „We Are Varadinum...

Varadinum Foto Club Oradea – lider al artei fotografice din România
Reportaje luni, 6 ianuarie 2025, 00:00

Boboteaza este ziua în care Hristos s-a descoperit lumii

Boboteaza sau Epifania este sărbătorită astăzi de către Biserica Ortodoxă și Biserica Catolică.   Boboteaza încheie ciclul celor 12...

Boboteaza este ziua în care Hristos s-a descoperit lumii
Reportaje marți, 31 decembrie 2024, 23:00

Superstiții de Anul Nou [AUDIO]

Mulți dintre voi știți că există niște superstiții legate de noaptea de Revelion. Se zice că trebuie să purtam ceva roșu, să avem bani la...

Superstiții de Anul Nou [AUDIO]
Reportaje luni, 30 decembrie 2024, 13:39

S-a lansat o carte digitală, gratuită, utilă pentru studenți și familiile lor

A fost un an plin de provocări și emoții intense pentru Denisa Cherecheș.   Tânăra absolventă a Facultății de Medicină și Farmacie...

S-a lansat o carte digitală, gratuită, utilă pentru studenți și familiile lor
Reportaje vineri, 27 decembrie 2024, 13:57

O nouă ediție a Festivalului de Datini și Obiceiuri de Iarnă „Marmația” | FOTO/AUDIO

O nouă ediție a Festivalului de Datini și Obiceiuri de Iarnă „Marmația” se desfășoară vineri 27 decembrie, în a treia zi de Crăciun,...

O nouă ediție a Festivalului de Datini și Obiceiuri de Iarnă „Marmația” | FOTO/AUDIO