Ascultă Radio România Cluj Live

Pregătiri pentru Paştele catolic

Credincioşii catolici, reformaţi şi evanghelici din Transilvania se află în aceste zile în febra pregătirilor pentru Paştele catolic.

Pregătiri pentru Paştele catolic

Articol editat de cristina.rusu, 25 martie 2016, 06:00 / actualizat: 25 martie 2016, 8:54

Întrucât ziua de vineri este dedicată reculegerii, gospodinele aleg să îşi prepare prăjiturile încă de joi, iar sâmbătă se prepară felurile de mâncare ce se vor servi duminică şi în zilele următoare.

Această rânduială este păstrată din generaţie în generaţie în familiile de maghiari din localităţile de pe Someşul Mare, din judeţul Bistriţa-Năsăud.

Dintre mâncărurile care se vor găti în aceste zile vor lipsi, în multe familii, preparatele din carne de miel, pentru că aceştia sunt încă prea mici pentru a fi sacrificaţi.

Doamna Elisabeta Fuştos din localitatea Reteag are 70 de ani şi ne-a spus că rânduiala din preajma sărbătorii de Paşti este foarte importantă pentru comunitatea de credincioşi reformaţi din satele din împrejurimi.

Vinerea avem post şi nu pot gusta, aşa că vinerea vopsesc ouăle. Şi…atât, pentru că e sărbătoare mare la noi vinerea de Paşti şi nu lucrăm. Mergem la biserică inainte de masă şi rămânem la cor… Miel? Îl tăiem…de pe listă anul acesta! Este prea devreme şi nu ne plac mieii ăştia mici, ca pisicile. Nouă ne place să tăiem miel pe la 20 de kg, să ai ce mânca din el!

Aşa că doamna Elisabeta a făcut joi prăjiturile. Cel mai mult timp l-a dedicat unei prăjituri cu pişcot.

Pişcotul este la mijloc şi peste el este o cremă cu stafide. Pun apoi o foaie de napolitane, apoi răstorn şi peste pişcotul acela iară vine un rând de cremă cu stafide şi iară un rând de foaie de napolitane. Şi-apoi pun ceva peste ea ca să apese, un culpător, să fie mai greu. În ziua următoare pun peste ea glazură de cacao.

Sâmbătă, în absenţa mâncărurilor din miel, doamna Elisabeta va face chiftele, şniţele, salată de boeuf, vinete cu maioneză, ouă umplute, dar nu cu maioneză, ci cu verdeţuri.

O atenţie deosebită le va acorda sarmalelor.

Acuma facem sarmalele jumătate cu carne de porc şi jumătate cu carne de vită. Cu ceapă prăjită puţin, să nu fie prăjită aşa, uscat, ci să fie mai moale. În grăsimea aceea în care prăjesc ceapa pun un pic carnea, până ce îşi schimbă culoarea. O las aşa, sub capac şi pe urmă pun orezul, condimentele – sarea, piperul, mai pun câteva linguri de bulion şi apoi le înfăşor în foi de varză. Folosesc varză murată, încă, pentru că mai avem în butoi varză, da’ e atâta de bună, ca un măr ionatan!

O întrebăm când va face mâncărurile acestea:

Sâmbătă. Toata ziua o sa fiu numai cu mâncăruri. Să fie cât mai proaspete!

Ce spuneti de masa doamnei Fuştos Elisabeta din Reteag? I-am sugerat că voi merge la udat, luni sau marţi…

Vă aştept cu toată plăcerea! Şi o să vă servesc şi cu ouă roşii! ne raspunde ea.

Le dorim “Sărbători fericite” tuturor credincioşilor care duminică vor sărbători Paştile!

 

Florin Săsărman

Radio Cluj se poate asculta și online, AICI.

Sibiul, în topul celor mai bune orașe de locuit
Reportaje miercuri, 5 februarie 2025, 17:22

Sibiul, în topul celor mai bune orașe de locuit

Anul trecut, Sibiul a fost ales de către oameni în top trei cele mai bune locuri unde te poți stabili, alături de Brașov și Cluj Napoca....

Sibiul, în topul celor mai bune orașe de locuit
Cărți citite, cărți povestite
Reportaje vineri, 31 ianuarie 2025, 13:25

Cărți citite, cărți povestite

Cărțile au nevoie de un spațiu în care să povestești despre ele după ce le-ai citit, spune Bogdana Todoruțiu, o tânără absolventă de...

Cărți citite, cărți povestite
Park & ride-ul de lângă aeroport a fost dat în folosință | FOTO
Reportaje miercuri, 29 ianuarie 2025, 17:28

Park & ride-ul de lângă aeroport a fost dat în folosință | FOTO

Park and ride-ul de la Aeroportul Internaţional “Avram Iancu” din Cluj care deserveşte, în principal zona metropolitană, înspre Apahida şi...

Park & ride-ul de lângă aeroport a fost dat în folosință | FOTO
Finanțele în vremea lui Cuza
Reportaje vineri, 24 ianuarie 2025, 00:00

Finanțele în vremea lui Cuza

Unul dintre elementele definitorii ale epocii moderne în spațiul european este reprezentat de prezența băncilor și a sistemului de credit....

Finanțele în vremea lui Cuza
Reportaje joi, 23 ianuarie 2025, 13:44

Inedit! O tânără de 15 ani duce mai departe munca lui Stan Ioan Pătraș, creatorul Cimitirului Vesel din Săpânța

O tânără de 15 ani continuă să ducă mai departe bogata zestre artistică a celui care a fost creatorul celebrului Cimitir Vesel din Săpânța,...

Inedit! O tânără de 15 ani duce mai departe munca lui Stan Ioan Pătraș, creatorul Cimitirului Vesel din Săpânța
Reportaje luni, 20 ianuarie 2025, 16:35

Să râdem în cea mai tristă zi a anului!

Ziua de 20 ianuarie este numită Blue Monday sau Lunea cea tristă. Este un nume dat zilei de luni din a treia săptămână a lui ianuarie,...

Să râdem în cea mai tristă zi a anului!
Reportaje luni, 20 ianuarie 2025, 13:59

„Habitatul lor sau al meu?” Când castorii devin vecini problemă | FOTO

Cică să nu deranjăm habitatul lor natural; păi şi cu habitatul meu cum rămâne?, se întreabă un clujean căruia castorii i-au distrus deja...

„Habitatul lor sau al meu?” Când castorii devin vecini problemă | FOTO
Reportaje sâmbătă, 18 ianuarie 2025, 00:00

MINA Cluj: locul unde arta și tehnologia se îmbină perfect

Cu o suprafață de peste 4.000 de metri pătrați, indoor și outdoor, cel mai mare centru de artă imersivă din Europa, MINA oferă vizitatorilor...

MINA Cluj: locul unde arta și tehnologia se îmbină perfect