În Sălaj a crescut numărul copiilor abandonaţi de părinţii plecaţi peste hotare
În judeţul Sălaj, a crescut numărul copiilor abadonaţi de părinţii care pleacă să lucreze în afara ţării. Mulţi din ei sunt neglijaţi, iar unii ajung chiar în centre de plasament de la 4-5 ani, când sunt suficient de mari şi pot întelege ce li se întâmplă. Acest lucru, spun specialiştii, este un adevărat şoc psihologic.
Abandonarea copiilor care au deja 4 sau 5 ani este mult mai gravă, spun autorităţile sălăjene care se confruntă cu tot mai multe astfel de cazuri. Violeta Milaş, Direcţia de Asistenţă Socială şi Protecţie a Copilului Sălaj:
În foarte bune abandonuri, între ghilimele, după noi este tot un abandon, familiile care îşi lasă copiii care au deja 4, 5, 6 ani şi efectiv, ultimul caz, că ea pleacă în străinătate şi nu îşi poate duce copiii şi mergem să îi luăm. E tot un abandon, este mai grav acest abandon, unul din copii are 4 ani, mental pentru el este foarte greu să se adapteze deja într-un centru. Copiii, având deja o vârstă, adaptarea lor într-un centru este mult mai grea ca şi în altă familie, copiii abandonaţi în spital este mai uşor, că sunt de mici, sunt crescuţi în altă familie, reuşim, la majoritatea care nu au probleme medicale, să meargă în adopţii, dar la un copil de câţiva ani, care are deja amintiri în propria familie, chiar şi o adopţie este foarte grea.
Mulţi copii abandonaţi de părinţii plecaţi la muncă peste hotare ajung la bunici sau la alte rudenii, iar în multe cazuri sunt preluaţi în cele din urmă de autorităţile responsabile cu protecţia copilului şi duşi în centre de plasament.
Articol editat de Camelia Velțan, 26 martie 2016, 16:22
Radio România Actualităţi