Marşul de la Bruxelles
Articol editat de , 27 martie 2016, 17:37
_UPDATE, ora 17:30 Scutierii belgieni, sprijiniţi de tunuri cu apă şi vehicule blindate, au separat cele două grupuri de demonstranţi şi i-au scos din piaţă pe extremişti, îndepărtându-i pe străzile laterale pieţei din faţa Palatului de Justiţie din Bruxelles.
_____________________________________________________________________________________
UPDATE, ora 17:00
Deşi anunţaseră că marşul împotriva groazei a fost anulat din motive de securitate, mii de belgieni participă la Bruxelles la un protest faţă de atacurile teroriste comise marţi.
La demonstraţia paşnică a sosit un grup destul de mare de extremişti de dreapta, care au mărşăluit spre piaţa unde sunt comemorate victimele atacurilor. În momentul în care au sosit, au început să scandeze „Aceasta este casa noastră!”. Mulţi dintre demonstranţii extremişti au adoptat salutul nazist şi au aprins torţe.
Grupul de neonazişti afost huiduit de moderaţi, care scandează „Suntem cu toţii fii de imigranţi!”
Atmosfera este schimbătoare, forţele de ordine au încercat să instituie cordoane de separare a celor două grupuri de demonstranţi.
______________________________________________________________________________________
Marşul împotriva groazei, programat să aibă loc astăzi la Bruxelles, a fost anulat din motive de securitate, la solicitarea autorităţilor.
Procuratura din Belgia l-a pus sub acuzare pentru asasinate teroriste pe unul dintre suspecţii arestaţi joi în legătură cu atentatele de la Bruxelles. Presa speculează că ar putea fi omul cu pălărie şi haină albă care apare într-o imagine video pe aeroport, alături de alţi doi indivizi despre care se crede că sunt autorii sinucigaşi ai atacului.
Procurorii federali au precizat că din cele 12 persoane arestate în ultimele zile, trei au fost puse sub acuzare.
Autorităţile belgiene au anunţat că au identificat 24 din cele 31 de victime ale atacurilor de marţi de pe aeroportul Zaventem şi de la staţia de metrou Maelbeek din Bruxelles. Peste o sută dintre cei 270 de răniţi au rămas în stare gravă la spital. Printre cei ucişi se numără şi fostul ambasador al Belgiei în Statele Unite, Andre Adam, care a servit în timpul administraţiei Bill Clinton. Recent, el fusese numit ambasador al Belgiei la ONU.
Coordonatorul Uniunii Europene pentru lupta împotriva terorismului avertizează că noile tehnologii îi permit unui individ izolat să comită un atentat terorist de amploare. Referindu-se şi la securitatea centralelor nucleare de pe teritoriul Belgiei, el spune că se îndoieşte de capacitatea guvernului, în materie de securitate cibernetică, de a putea preveni şi de a controla eventuale atacuri.
Rador