Ambulanţa, traficul şi … soluţia?
Toţi dorim să ne fie salvată viaţa atunci când suntem victima unui accident sau eveniment nefericit, însă, din păcate, cei abilitaţi să ne ofere primul ajutor întâmpină, tot mai des, probleme pe traseu din cauza traficului.
Articol editat de Carmen Sas, 28 martie 2016, 14:11 / actualizat: 30 martie 2016, 8:34
Aşa cum ni s-a spus în cadrul şcoalii de şoferi şi cum ne indică şi simţul civic al fiecăruia, de regulă, oprim maşina sau tragem pe dreapta şi facem loc ambulanţei sau maşinilor de intervenţie.
Cu toate că, teoretic, ştim ce trebuie să facem, echipajul de pe ambulanţă este cel care vede şi poate spune care este, de fapt, realitatea de pe traseu:
E aglomeraţie mare. Nu sunt locuri de parcare când ajungem la cazuri. E destul de greu. Unii se dau, cam 50% dintre şoferi. E riscant şi ne descurcăm cum putem. În internsecţii avem teama că poate intra cineva în noi, dar reducem viteza şi suntem mai precauţi. (şofer ambulanţă)
Deşi Primăria a modernizat în mare parte infrastructura rutieră din Cluj-Napoca, pentru ca echipajele de intervenţie să ajungă la timp la evenimente, ar mai fi nevoie de ceva. Managerul Serviciului de Ambulanţă judeţean, Horia Simu, are o idee viabilă, care ar putea fi implementată de municipalitate:
Când e vorba de o urgenţă parcă trec altfel minutele. În primul rând trec pentru cei care aşteaptă o autosanitară. În loc să ajungi în 10 minute, ajungi în 15 sau 20 de minute. Întotdeauna traficul este principala problemă de care te loveşti. Dacă vrei să scazi numărul de maşini în centrul municipiului, trebuie să faci o bandă destinată mijlocului de transport public, taxiurilor şi maşinilor de intervenţie. Raportat la ultimele evenimente din Bruxelles poate ar trebui regândit acest circuit al maşinilor de urgenţă prin tot municipiul pentru anumite zone cheie ale Clujului. Avem Cluj Arena, care înseamnă aglomerare de populaţie cum a fost şi duminică la meci, unde într-adevăr a fost foarte bine organizată circulaţia. Dacă doamne fereşte se întâmpla ceva, evacuarea a fost îndreptată câtre spitalele Clujului. Avem aeroportul internaţional şi avem autostrada. Accident în lanţ putem avea şi pe autostrada Transilvania, nu numai în Franţa sau în alte părţi. (Horia Simu)
O idee îndrăzneaţă pentru Cluj, dar care, în alţe oraşe atât din ţară cât şi din Europa, funcţionează cu succes.
Până una alta, conştient fiind că o astfel de propunere nu se poate realiza decât în câţiva ani şi, probabil, cu multă bătaie de cap, Horia Simu transmite un mesaj tuturor conducătorilor auto:
Sunt maşini foarte frumoase, tunate, dar în care există riscul să nu mai auziţi suntetul din exterior. Nu auziţi din fluierul poliţistului, nici sunetele ambulanţei şi ale pompierilor, din păcate. Ar fi ideal totuşi să se circule puţin mai responsabil şi cu muzica dată, bineînţeles, în limite normale.
Fiecare să se gândească că orice autosanitară, când merge la intervenţii, poate să ajungă la unul din prietenii sau rudele voastre. Deci, încercaţi să opriţi sau să vă daţi la o parte cât mai mult din faţa maşinii. (Horia Simu)
Viaţa are mai multe sensuri… iar unul dintre ele ar trebuie să fie pentru maşinile de intervenţie.
Corina Gliguţa