Când avem aşteptări prea mari de la partenerul de viaţă…
Unii oameni cer prea mult de la mariajele lor pentru că pretind ca acestea să le satisfacă nevoi pe care nu sunt capabili să le obţină, arată un studiu recent.
Articol editat de , 28 martie 2016, 12:00
O cercetare recentă publicată în Buletinul de personalitate şi psihologie socială arată că dacă avem standarde ridicate într-un mariaj în care există deja probleme grave, este foarte posibil să distrugem iremediabil relaţia. Astfel, potrivit studiului, dacă aşteptăm prea mult în ceea ce priveşte afecţiunea, grija şi susţinerea venite din partea partenerului de viaţă, rezultatele pozitive, respectiv cazurile în care mariajele au luat o turnură favorabilă, vin de la relaţiile consolidate.
Concluziile au fost trase după ce cercetătorii au colectat informaţii, timp de patru ani, de la 135 de cupluri proaspăt căsătorite. Potrivit cotidianului britanic The Independent, fiecare partener de relaţie a completat un sondaj de opinie pentru a putea fi stabilite standardele şi satisfacţia maritală şi pentru a se cunoaşte dacă au avut probleme conjugale în repetate rânduri pe durata studiului. Potrivit profesorului de psihologie al Universităţii din Florida, James McNulty, care a realizat cercetarea, cuplurile care au un nivel ridicat al satisfacţiei maritale sunt cele care au un nivel scăzut de ostilitate indirectă. Ceea ce indică faptul că acestea au mariaje consolidate şi deci că sunt mai capabile să se ridice la standardele aşteptate unul din partea celuilalt. McNulty este de părere că unii oameni cer prea mult de la mariajele lor pentru că pretind ca acestea să le satisfacă nevoi pe care nu sunt capabili să le obţină, din cauza faptului că au timp, energie, efort sau competenţe limitate pentru a fi aplicate mariajelor lor.
Cercetătorul a mai descoperit şi că ostilitatea indirectă a fost dăunătoare tuturor cuplurilor şi mai distructivă decât ostilitatea directă, caz în care unul dintre soţi îl blamează direct pe celălalt pentru o problemă.
În concluzie, această cercetare sugerează că oamenii trebuie să aibă o idee despre ce pot obţine de la un mariaj înainte de a-l avea.
Acest lucru este, în mod evident, dificil de realizat, ceea ce explică de ce cuplurile se confruntă cu diferenţe între ceea ce cer şi ceea ce primesc de fapt.
RADOR
Radio Cluj se poate asculta şi online AICI: