Noul Cod Fiscal – impozite care ne duc la faliment
Impozitele persoanelor fizice pentru imobile nerezidenţiale au crescut foarte mult odată cu implementarea noului Cod Fiscal în 2016. Oamenii sunt îngrijoraţi că vor da faliment.
Articol editat de , 28 martie 2016, 16:02
Schimbarea codului fiscal în ceea ce priveşte impozitarea locuinţelor, în special în cele în care îşi desfaşoară activitatea şi un agent economic a creat o adevarată isterie. Persoanele fizice care au o parte din imobil sau chiar întreaga locuinţă declarată ca fiind cu valoare nerezidenţială, au ajuns să plătească şi de 20 de ori mai mult pentru imobil, comparativ cu banii pe care îi dădeau înainte de noul cod fiscal. Ei sunt îngrijoraţi că impozitele foarte mari îi vor duce în faliment.
Dacă înainte plăteam 450 de lei, acum plătesc 10.500 de lei.
S-a ajuns la nişte sume aberante care nu se pot justifica sub nicio formă. Eu plătesc de 20 de ori mai mult decât înainte. Este exclus.
Până la momentul actual, s-au strâns un total de 64 milioane de lei de la persoanele fizice care au plătit impozitele pe acest an.
Până în data de 23 martie, s-au înregistrat peste 102.000 de operaţiuni de plată, atât la ghişeele direcţiei fiscale, cât şi la ghişeele poştale, dar şi pe platforma online. În urma acestor operaţiuni de plată s-a strâns un total de 64 milioane de lei. Aceasta este o situaţie provizorie, întrucât firmele plătesc taxele şi impozitele locale la scadenţă. (Mirela Gligore, purtător de cuvânt al Primăriei Sibiu)
Întrucât multe persoane au contestat valoarea de impozitare impusă de primărie, proprietarii de locuinţe au apelat la serviciile evaluatorilor imobiliari. Întrucât numărul acestora este relativ mic faţă de cererea de pe piaţă, Guvernul a hotărât amânarea cu două luni a termenului de plată pentru prima tranşă a impozitului datorat locuinţei.
Cristian Florea
Puteţi să ascultaţi Radio Antena Sibiului online AICI.