Prudență vizavi de supravegherea macroprudențială. Țara va fi condusă de BNR?
Guvernul a aprobat în luna iulie 2015 înfiinţarea Comitetului Naţional pentru Supravegherea Macroprudenţială (CNSM), care va avea rol de monitorizare a sistemului financiar naţional, iar preşedintele acestui comitet va fi guvernatorul Băncii Naționale a României (BNR).
Articol editat de DSRNetworkAdmin, 29 martie 2016, 08:00
Săptămâna trecută, în 16 martie, legea privind înfiinţarea acestui organism a trecut şi de Parlament, după luni întregi de dezbateri publice încinse.
În îndeplinirea obiectivului său, Comitetul nu solicită şi nu acceptă instrucţiuni din partea niciunei autorităţi, instituţii sau organism public ori privat. Această structură inter-instituţională va avea calitatea de autoritate macroprudenţială, se arată în lege.
Recomandările acestui Comitet vor fi adresate Băncii Naționale şi Autorității de Supraveghere Financiară (ASF), precum și Guvernului, care vor avea obligaţia să adopte măsurile recomandate sau să întreprindă acţiuni în vederea diminuării riscurilor asupra cărora au fost avertizaţi, inclusiv în sensul emiterii de reglementări.
Acest caracter obligatoriu al recomandărilor Comitetului, organism numit, asupra unor instituţii democratice reprezentative, a stârnit cele mai multe controverse.
Fostul premier Emil Boc se declară încântat de apariţia CNSM:
Dacă acest organism ar fi existat în 2008, înainte de debutul crizei, ar fi stopat dezmăţul pe bani publici şi criza nu ne-ar fi lovit atât de puternic în 2009 şi 2010. Nu văd elemente de neconstituţionalitate în această lege, dar ea poate fi verificată de către CCR. Oricum, e mult mai bine ca recomandările să vină de la specialişti, nu de la politicieni.
În schimb, cunoscutul auditor economic clujean Emil Culda vede lucrurile exact invers:
Sincer, nu sunt foarte încântat, pentru că nu văd cum o astfel de structură poate genera mişcări sănătoase şi prudenţa în economia naţională. Dacă Guvernul stabileşte o anumită politică economică şi acest CNSM spune că trebuie făcut altfel, o să-şi schimbe Guvernul politica? Mai nou ne conduce BNR şi tot felul de securişti, ce Dumnezeu? Unde trăim? Doar nu cu recomandări obligatorii şi alte competenţe de acest fel care le revin unor birocraţi fără nici o legătură cu economia reală! Cei din sistemul bancar depozitează valorile produse de economie, dar nu contribuie cu nimic la crearea de avuţie!
CNSM va lua fiinţă imediat după publicarea legii în MO.
Preşedintele Comitetului va fi guvernatorul BNR, iar conducerea va fi exercitată de Consiliul general, format din nouă membri: guvernatorul, prim-viceguvernatorul, cei doi viceguvernatori şi economistul-şef ai BNR, preşedintele şi prim-vicepreşedintele Autorităţii de Supraveghere Financiară, precum şi doi reprezentanţi ai Guvernului, desemnaţi de prim-ministru.
După cum se poate observa, majoritatea în conducerea CNSM o dețin reprezentanții BNR.
Dan Horea
Ascultă Radio Cluj online AICI: