Tratăm păduchii cu rușine?
Păduchii se răspândesc uşor în aglomerările umane, inclusiv în şcoli.
Articol editat de cristina.rusu, 29 martie 2016, 16:33
Din păcate, igiena personală riguroasă nu te scapă de riscul de a lua păduchi. Etapa următoare, despăducherea, presupune tratament şi tunderea zonelor cu păr unde-şi depun micile insecte ouăle.
Zilele trecute s-a aflat că nişte copii de clasa a II-a de la liceul „Onisifor Ghibu” din Cluj s-au pricopsit cu păduchi.
Evident, panicarzii de serviciu au răspândit zvonul că o veritabilă epidemie de scărpinături a lovit şcoala. Foarte repede, însă, problema s-a lămurit şi rezolvat.
Directoarea Liceului „Onisifor Ghibu”, prof. Monica Bereş, spune că au fost câteva cazuri de elevi care au luat păduchi dintr-un club de petreceri pentru copii, dar aceştia au fost izolaţi şi trataţi.
Problema este că, din păcate, părinţii reacţionează negativ atunci când se încearcă o intensificare a controalelor de igienă, pe motiv că demnitatea copiilor este afectată.
Medicii de la cabinetele şcolare îi consultă pe elevi după fiecare vacanţă, iar dacă apare vreun caz de păduchi, râie sau pureci pe parcursul anului, cadrele sanitare intervin imediat pentru izolarea şi tratarea micului pacient.
Păduchii adulţi au 2-3 mm lungime, culoare alb spre gri şi au 6 picioare, fiecare cu câte o gheară. Puii sunt şi mai albi, putând fi confundaţi cu mătreaţa dacă rămân pe pieptene.
Muşcăturile de păduche apar pe cap şi pe umeri, dând o senzaţie de mâncărime şi formând cruste când zona se infectează. Igiena personală nu are nimic de-a face cu apariţia acestor insecte, cărora chiar le place curăţenia.
Dan Horea
Radio Cluj se poate asculta și online, AICI.