Cinci ani pentru restaurarea cetăţii antice Palmira?
Şeful Antichităţilor şi Muzeelor din Siria a declarat luni că va fi nevoie de cinci ani pentru restaurarea monumentelor distruse sau afectate din cetatea antică Palmira, care a fost ocupată timp de 10 luni de către gruparea Statul Islamic (ISIS).
Articol editat de , 30 martie 2016, 06:00
Dacă vom avea undă verde de la Unesco, va fi nevoie de cinci ani pentru restaurarea obiectivelor distruse de către Statul Islamic, a declarat Maamoun Abdelkarim, imediat după recucerirea oraşului Palmira, aflat în centrul Siriei, de către forţele regimului de la Damasc. În afară de cetatea din secolul al XIII-lea, care a fost distrusă în urma luptelor pentru preluarea controlului asupra oraşului, jihadiştii au distrus minunatele temple ale lui Baal şi Baalshamin, Arcul de Triumf şi câteva cule funerare, precum şi cunoscuta statuie a Leului. Abdelkarim a subliniat că 80 % din ruinele antice sunt în stare bună.
Annie Sartre-Fauriat, membru al grupului de experţi în Siria ai Unesco, a declarat că are dubii referitoare la posibilitatea de reconstruire a cetăţii Palmira ca urmare a distrugerilor considerabile şi a jafurilor din situl istoric şi din muzeul oraşului, şi el devastat de ISIS. Toată lumea s-a înflăcărat că Palmira a fost „eliberată”, dar nu trebuie să uităm cât din această ţară este distrus şi care sunt dimensiunile catastrofei umanitare, a subliniat istoricul specialist în Orientul Mijlociu şi membru al grupului de experţi în patrimoniul sirian constituit de UNESCO în 2013.
Când aud spunându-se că va fi reconstruit templul lui Baal, mi se pare iluzoriu. Nu vom putea reconstrui ceva care acum este în stadiul de praf şi pulbere. Să construim ce? Un templu nou? Poate că Siria are alte priorităţi înainte de reconstruirea unor ruine, conchide Annie Sartre-Fauriat
RADOR
Ascultă Radio Cluj online AICI: