Indemnizaţia pentru creşterea copilului a fost modificată
Camera Deputaţilor, în calitate de for decizional, a adoptat legea care prevede eliminarea plafonului indemnizaţiei pentru creşterea copilului.
Articol editat de Andreea Leonid, 30 martie 2016, 12:43
Documentul va intra în vigoare de la 1 iulie. Noile măsuri au în vedere diminuarea declinului demografic şi susţinerea familiilor tinere active care îşi doresc copii.
Principalele noutăţi constau în eliminarea plafonului maxim de 3400 de lei pe lună, precum şi acordarea indemnizaţiei în acelaşi cuantum până când copilul împlineşte vârsta de doi ani. Astfel, cuantumul indemnizaţiei va fi calculat ca 85% din media veniturilor nete realizate în ultimele 12 luni din ultimii doi ani şi nu poate fi mai mic de 85% din salariul minim brut pe ţară. De asemenea, mamele nu vor trebui să mai aleagă între un concediu de creştere a copilului de un an sau de doi ani. Proiectul de lege a fost susţinut de toate partidele parlamentare. PNL a subliniat, prin vocea deputatului Cristina Pocora, că aceste noi reglementări încurajează familiile tinere active care îşi doresc copii.
Dacă noi astăzi nu luăm măsuri să creştem natalitatea, pensiile noastre, viitorul nostru şi al copiilor noştri nu va avea de cine anume să fie asigurat. (Cristina Pocora)
Şi deputatul PSD Rovana Plumb a arătat că orice efort bugetar pentru susţinerea natalităţii este justificat, iar banii necesari pot fi acoperiţi din excedentul bugetar de 800 de milioane de lei raportat pentru primele două luni ale anului.
Din aceşti bani se poate finanţa această creştere a indemnizaţiei, practic, eliminarea plafonului şi mărirea plafonului inferior, fiind vorba de o sumă de aproape 200 de milioane de lei impact bugetar pe trimestrul II.(Rovana Plumb)
Noile reglementări ar urma să fie aplicate de la 1 iulie 2016.
RADOR
Ascultă Radio Cluj online AICI: