Cui foloseşte legea antifumat?
Eroilor, Memorandumului, Piezişă, piaţa Muzeului sau piaţa Unirii sunt doar câteva zone în care fumătorii se simt ca în baruri şi restaurante.
Articol editat de cristina.rusu, 31 martie 2016, 06:00 / actualizat: 31 martie 2016, 10:09
Cu cafeluţa în mână, stând în picioare, pe bancă sau la terasă fumătorii trag cu poftă din ţigară, liniştiţi că o pot savura, fără să fie deranjaţi de legea care le-a răpit confortul de a fuma în interiorul localului preferat, de exemplu.
În tot acest timp în baruri şi cafenele, în special dimineaţa, abia mai vezi câte un nefumător la o cafea cu telefonul sau tableta în mână. Doar seara se mai aglomerează, dar nu ca înainte de 16 martie 2016.
Nu pot să spun că ne ocolesc fumătorii, pentru că noi le-am oferit condiţii bune. Avem mai multe exit-uri, astfel că fumătorilor le este mai uşor să iasă la o ţigară
În schimb la club e mai complicat, pentru că trebuie să se ducă la garderobă să îşi ia haina, apoi să iasă să fumeze. Există spaţiu special amenajat pentru fumători. (Manager restaurant şi club)
Simţim lipsa clienţilor de când a intrat legea antifumat în vigoare, la fel ca şi alte localuri, însă noi deschidem terasă şi va fi mai bine. (reprezentant bar)
Deşi majoritatea fumătorilor s-au conformat cu greu reglementărilor noii legi antifumat, unii îşi regândesc modul în care cheltuie atunci când ies.
Mă afectează faptul că nu se mai fumează. Mai ales când ies în club. În continuare merg la cafea şi ies la ţigară, însă cred că trebuiau să facă totuşi spaţii speciale în interior pentru fumători. Nu mai consum aşa mult acum.
Nu am ieşit încă în club de când nu se mai fumează, dar sigur mă deranjează să tot ies la ţigară. Mai ies la cafele, însă nu la fel de des ca şi înainte.
Este nasol să tot ieşi să fumezi. Nu vorbesc că în campus nu avem voie să fumăm între cămine sau pe alei, doar în stradă, departe de cămin.
La club lumea mai mult e afară, decât înauntru. Eu una deja fac economii în ceea ce priveşte numărul de țigări pe care le fumez zilnic dar şi din punct de vedere al consumaţiei. Pot spune că nu mai fumez atâta dar nici nu mai consum ca şi înainte. (fumători)
Din păcate, aceasta este realitatea. În localurile situate la nivelul solului este mult mai uşor să ieşi la o ţigară, însă la cele aflate în subteran traseul până la locul pentru fumat este puţin mai anevoios, mai ales că acum, pentru că e frig afară, ai nevoie şi de haina de la garderobă. Deci e mai mare deranjul.
În unele cluburi din centru, chiar dacă ai masă ești obligat să îţi duci haina la garderobă. Mai mult, dacă nu se fumează, nici la bar nu mai e aglomeraţie, iar socializarea parcă nu mai e la fel de dinamică, dacă nu mai tragi un fum din când în când. Interesant este că până şi nefumătorii ies la „ţigară”, tocmai pentru ca socializarea să nu moară în totalitate:
Mi se pare o idee bună, însă mi s-ar fi părut o idee genială dacă în România ar exista terase încălzite. De exemplu eu, am stat în frig pe terasă cu un amic, care fumează, doar de dragul conversaţiei. (nefumătoare)
Cu toate că se speculează că legea antifumat va fi modificată astfel încât să fie bine pentru toată lumea… noroc că vremea se mai încălzeşte, terasele se deschid, fumătorii îşi pot relua confortul mult dorit iar veniturile patronilor au toate șansele sa crească din nou.
Fumătorii sunt nemulţumiţi, majoritatea patronilor sunt nemulţumiţi, atmosfera nu mai e aceeaşi, chiar dacă aerul e mai curat… deci cui foloseşte legea antifumat?
Corina Gliguţa
Radio Cluj se poate asculta și online, AICI.