O veste excelentă pentru clienții băncilor
Clienţii băncilor au de acum la dispoziţie un organism la care pot apela în cazul unor litigii nerezolvate cu creditorii.
Articol editat de cristina.rusu, 31 martie 2016, 15:18
Centrul de Soluţionare Alternativă a Litigiilor din domeniul Bancar (CSALB), înfiinţat printr-o ordonanţă în vigoare din septembrie 2015, va avea un buget de 600.000 de euro pe an, asigurat de cele 36 de bănci din România şi de unele instituţii financiare nebancare.
Banii vor fi cheltuiţi pentru administrarea infrastructurii necesare procedurilor de conciliere.
CSALB este condus de un Colegiu de Coordonare, format din reprezentanţi ai BNR, ai Asociaţiei Române a Băncilor, ai Autorităţii Naţionale de Protecţia Consumatorilor şi ai consumatorilor de servicii bancare.
Centrul a fost lansat miercuri, 30 martie, la Bucureşti şi joi, 31 martie, la Cluj-Napoca.
Viceguvernatorul BNR Bogdan Olteanu spune că perioada de boom economic a adâncit asimetria dintre clienți și bănci, iar acest aspect a dus la necesitatea apariției unui organism care să ofere consumatorilor posibilitatea de a soluționa alternativ disputele cu banca.
În acest moment sunt pe rolul instanţelor peste 10.000 de litigii între clienţi şi bănci, iar după intrarea în vigoare a legii dării în plată se aşteaptă încă 5.000 de cazuri.
Succes băncilor în a înlătura molozul reputațional acumulat în perioada de boom. Suntem pe drumul cel bun pentru a restabili acea situaţie în care cetățeanul se duce cu încredere să depună banii munciți la bancă, alt cetățean se duce cu încredere să împrumute acei bani, să-i folosească și să-i dea înapoi, astfel încât deponentul să poată să recupereze în orice moment depozitul, a mai spus Bogdan Olteanu.
Corneliu Vişoianu, membru în Colegiul de Coordonare al CSALB, afirmă că băncile trebuie să mai lase de la ele; o reducere infimă a profitului s-ar putea duce către reeşalonări sau pentru rediscutări, fiindcă mulţi clienţi pur şi simplu nu înţeleg toate prevederile contractelor de împrumut.
De comun acord cu clientul şi banca, conciliatorii CSALB pot oferi soluţii sau pot arbitra disputele, în acest din urmă caz decizia lor fiind executorie.
În acest moment există doar 12 conciliatori, toţi în Bucureşti, dar se are în vedere sporirea numărului lor, astfel încât fiecare judeţ să aibă propria sa echipă de specialişti.
Dan Horea
Radio Cluj se poate asculta și online, AICI.