Ethereum, rivalul monedei Bitcoin
Moneda digitală Bitcoin are un adversar redutabil în Ethereum, a cărui valoare a crescut cu 1.000% în ultimele trei luni. Nu numai că a avut parte de o apreciere spectaculoasă, dar noua monedă digitală a atras atenția giganților din finanțe și IT, precum JPMorgan Chase, Microsoft sau IBM.
Articol editat de , 31 martie 2016, 12:00
Ethereum a beneficiat și de pe urma unei „bătălii” ce se poartă în comunitatea Bitcoin, legată de modul în care software-ul de bază ar trebui să fie dezvoltat. Acest lucru a determinat scăderea numărului de tranzacții realizate în Bitcoin, iar unii utilizatori au început să caute alternative. În consecinţă, cea mai viabilă opţiune a fost Ethereum.
La fel ca rivalul său, sistemul Ethereum e construit dintr-o bază de date numită „blockchain”, care ar trebui să permită schimbul de bani şi de active mai rapid şi mai ieftin decât cele clasice, care se bazează pe un lung lanţ de intermediari. Însă Ethereum promite că poate face mai multe lucruri decât Bitcoin. În afară de monedă virtuală, software-ul său oferă o modalitate de a crea pieţe online şi tranzacţii programabile, cunoscute sub denumirea de „contracte inteligente”. Se lucrează deja la o aplicaţie a Ethereum, care va permite fermierilor să vândă produsele şi să-şi ia banii direct de la consumatori, fără intermediari. De asemenea, se încearcă să se stabilească noi metode de a plăti facturile la electricitate, a plasa pariuri şi chiar a realiza scheme Ponzi. Toate aceste lucruri se află într-un stadiu incipient de dezvoltare.
Ethereum se mai deosebeşte prin ceva de principalul său rival. Spre deosebire de Bitcoin, care a fost creată în 2009 de un personaj misterios cunoscut sub numele de Satoshi Nakamoto, lucrurile sunt mai transparente în cazul noii monede digitale.
Astfel, creatorul său – Vitalik Buterin, în vârstă de 21 de ani, cu origini ruso-canadiene, a dorit să i se acorde meritele pentru invenţia sa. Va avea parte tehnologia lui de un succes mai mare ca Bitcoin şi va reuşi să devină mai mult decât o monedă digitală folosită adesea în tranzacţii obscure? Analistul Joseph Bonneau de la Stanford are unele rezerve.
Bitcoin este în continuare cel mai sigur pariu, dar Ethereum a ajuns pe locul al doilea, iar unele voci susţin că va dăinui mai mult de 10 ani. Dar asta depinde dacă pieţele financiare reale vor construi ceva în jurul său. Rămâne de văzut dacă va avea implicaţii semnificative în lumea reală, a punctat expertul de la Stanford.
RADOR
Ascultă Radio Cluj online AICI: