Teatrul din Carei, un nou început
Închis după anul 2000 pentru că nu mai prezenta siguranţă, Teatrul Municipal din Carei se redeschide joi, 31 martie, odată cu finalizarea integrală a lucrărilor de reabilitare generală. Reabilitarea teatrului a durat peste trei ani, iar lucrările, în valoare de peste 1,2 milioane de euro, au fost realizate prin intermediul unui proiect cu finanţare europeană. Teatrul este prevăzut cu 281 de locuri, din care o parte în cele 24 de loje redeschise după 50 de ani.
Articol editat de , 31 martie 2016, 11:17
Construit în anul 1906, prin eforturile comunităţii locale, Teatrul din Carei a avut la acea vreme propria trupă de actori. După anul 1950, în conformitate cu cerinţele vremurilor, lojele din interiorul teatrului au fost desfiinţate, fiind grav afectată şi structura de rezistenţă a clădirii. Aşa a început declinul unui obiectiv cultural emblematic pentru Carei, care a rezistat până după anul 2.000, când şi-a închis definitiv porţile.
Salvarea a venit cu trei ani în urmă, după ce municipalitatea a câştigat un proiect cu finanţare europeană prin intermediul căruia au fost reabilitate Casa de Cultură şi Teatrul Municipal. Odată finalizate lucrările, teatrul se redeschide, iar pe lângă reconstruirea lojelor, modernizarea interiorului şi asigurarea cu sistem de protecţie şi intervenţie împotriva incendiilor, este prevăzut cu dotări de ultimă generaţie. Despre ce este vorba ne spune directorul Direcţiei de Cultură şi Sport, Bogdan Georgescu:
Avem sisteme moderne de sunet şi lumini, mixere digitale, iar separat avem echipament de mixaj pentru spectacolele care vor avea loc cu publicul pe scenă. De asemenea, au fost amenajate patru cabine pentru actori, prevăzute cu mese de machiaj şi oglinzi dotate cu lumin speciale, cu menţiunea că fiecare cabină are grupul sanitar propriu. Ca noutate absolută, clădirea teatrului este prevăzută cu sistem propriu de alimentare a hidranţilor pentru incendiu şi a maşinilor de intervenţie ale pompierilor .
Întrebat ce înseamnă pentru oraş redeschiderea teatrului, primarul Eugen Kovacs zâmbeşte. Apoi, cu satisfacţia edilului care a reuşit să ducă până la capăt un obiectiv necesar cetăţenilor, spune că şi în felul acesta şi aşa mic cum e, Careiul demonstrează că îşi merită emblema de centru cultural şi turistic al judeţului Satu Mare:
Chiar dacă am să-i supăr pe locuitorii municipiului Satu Mare, pot să spun că noi putem să demonstrăm cu lucruri concrete că suntem centrul cultural şi turistic al judeţului. Sunt convins că în Teatrul Municipal din Carei, total refăcut, numărul spectatorilor va fi la fel de mare ca al celor care merg la spectacolele Teatrului de Nord. Pentru careieni, care sunt iubitori de cultură, redeschiderea teatrului este un eveniment aşteptat cu nerăbdare. (Eugen Kovacs)
În luna aprilie, pe scena Teatrului Municipal din Carei se vor desfăşura şase spectacole, iar pentru luna mai au fost deja programate zece evenimente.
Stela Tudor
Ascultă Radio Cluj online AICI: