Marele Uriaş Prietenos pe ecrane
Este mizerabilos! Este bolitor! Este puturosnic! Este viermicios! Încearcă şi tu castracurcuvetele ăsta scârbos!
Articol editat de Andrei Cretoiu, 2 aprilie 2016, 06:00
Cuvintele a fost o problemă gâdilicos-încurcătoare pentru mine toată viaţa. Eu ştie exact ce cuvinte vrea să spun, dar într-un fel sau altul eu se întroşmoleşte mereu.
Cam aşa vorbeşte MUP, sau Marele Uriaş Prietenos, unul dintre cele mai simpatice şi mai demne de iubit personaje din literatura pentru copii.
Creaţia scriitorului britanic Roald Dahl, Marele Uriaş Prietenos a apărut şi la noi la editura Arthur, într-o traducere grozavă semnată de Alexandra Columban.
Pentru iubitorii cinematografului, vestea bună este Marele uriaş prietenos devine film anul acesta, când se împlinesc 100 de ani de la naşterea lui Roald Dahl.
Regizor este Steven Spielberg iar filmul este programat să apară pe data de 1 iulie 2016.
Şi având în vedere că este o colaborare între compania Disney şi Spilberg, ne aşteptăm la un produs de calitate.
Rolul uriaşului este jucat de Mark Rylance, actor şi regizor britanic de teatru, care anul acesta a câştigat un Oscar şi un premiu BAFTA pentru rolul secundar din Bridge of spies.
Pe scurt, povestea ne-o prezintă pe Sophie, o fetiţă orfană care este răpită de la orfelinatul unde locuieşte şi ajunge pe un tărâm populat de uriaşi sângeroşi. Rapitorul său are un stil delicios de a vorbi şi este vegetarian, preferând să mănânce castracurcuveţi.
Vom afla care este originea viselor şi ce este un cocospurcaş. Adică un vis înfiorăcios, în care uriaşi hrăpăreţi mănâncă fete şi băieţi.
Şi Regina Angliei are un rol important în carte, iar în film ea va fi interpretată de actriţa britanică Penelope Wilton, pe care o ştim, de exemplu, din Hotel Marigold.
În ceea ce priveşte filmul aflat în pregătire, coloana sonoră este semnată de John Williams, cel care a colaborat cu Steven Spielberg la aproape toate filmele regizate de acesta.
Este a doua adaptare pentru Marele ecran a Marelui uriaş prietenos, după varianta din 1989, apărută sub formă de desen animat, care nu s-a bucurat însă de prea mare succes.
Iar dacă numele scriitorului Roald Dahl nu vă este foarte cunoscut, aflaţi că tot el a scris şi cartea Charlie şi fabrica de ciocolată, devenit film de mare succes, cu Johnny Depp în rolul principal.
Pentru final, să mai spunem că anul trecut un cetăţean din Iaşi a reclamat la Protecţia consumatorului cartea Marele Uriaş prietenos, pe motiv că este plină de greşeli de ortografie.
Poate apucaţi să citiţi cartea înainte să vedeţi filmul. Şi să va amuzaţi de modul delicios în care MUP stâlceşte cuvintele, creând o limbă savuroasă de care te îndrăgosteşi de la primul rând.
Doina Borgovan
Ascultă Radio Cluj online AICI: