Peştera Hoţilor, un loc încărcat de mister care merită vizitat
Peştera Hoţilor sau Grota Haiducilor, cum mai este cunoscută, din apropierea staţiunii Băile Herculane este unul dintre cele mai căutate obiective turistice, cu precădere în sezonul estival.
Articol editat de , 2 aprilie 2016, 18:00
Administraţia Parcului Naţional Domogled-Valea Cernei (PNDVC) şi-a propus ca în perioada următoare să realizeze o serie de investiţii la această peşteră, pentru a creşte gradul de siguranţă a celor care o vizitează. În acest sens a fost contactat Institutul Speologic EMIL RACOVIŢĂ, al cărui director, dr. Ioan Povară, este şi preşedintele Consiliului Ştiinţific al PNDVC, urmând să fie realizat un proiect de amenajare interioară a peşterii, iar lucrările să fie finalizate până la începerea sezonului turistic estival. Prin acest proiect va fi realizată o poartă de intrare în obiectivul turistic, o balustradă pentru protecţia turiştilor, precum şi realizarea unui traseu de vizitare în interiorul peşterii.
Turiştii care vor vizita Peştera Hoţilor vor plăti şi în acest an o taxă de vizitare de 5 lei, iar tichetul este valabil pentru vizitarea tuturor obiectivelor şi traseelor turistice din Parcul Naţional Domogled-Valea Cernei pe durata întregului sezon estival.
Anul trecut am încasat din această taxă aproximativ 9.000 lei, bani pe care îi vom folosi pentru lucrările de amenajare a peşterii şi traseelor turistice, iar în acest an ne-am propus să susţinem din fonduri proprii lucrări în valoare de 50.000 lei pentru toate traseele şi obiectivele turistice de pe raza Parcului, ne-a precizat ing. Ioan Gaşpar – directorul Administraţiei Parcului Naţional Domogled-Valea Cernei.
Peştera Hoţilor este situată în Băile Herculane, lângă Hotelul Roman. A fost locuită din paleoliticul mijlociu, având o foarte mare importanţă arheologică. Are 143 de metri lungime. Fiind foarte intens vizitată, este foarte degradată, pereţii sunt acoperiţi de iscălituri, unele din acestea foarte vechi, altele făcute cu foarte multă migală. Paradoxal această colecţie de semnături, prin valoarea lor istorică au crescut valoarea peşterii. Cea mai veche semnătură datează din 1820.
RADOR
Ascultă Radio Cluj online AICI: