Poftiţi la otrăvuri gustoase şi ieftine!
În luna februarie, ministrul Agriculturii, Achim Irimescu, făcea o declaraţie-bombă:
Articol editat de Carmen Sas, 3 aprilie 2016, 16:37
Din păcate, o parte dintre produsele pe care le consumăm, sunt otrăvite.
Sunt o serie de produse care vin şi din alte state şi care nu respectă normele europene. În 2012 chiar am identificat un număr de camioane care veneau cu grapefruit din Turcia, fructe care aveau limita de pesticide depăşită. Deci otravă! Am declanşat controlul la frontieră al fructelor şi legumelor care vin din alte state pentru a stop astfel de transporturi. Nu ne putem face mari iluzii, pentru că doar 10% din fructele şi legumele care intră în România se pot controla potrivit legislaţiei UE, a declarat ministrul Agriculturii.
În martie, domnia sa a lansat un nou avertisment, şi mai dur:
Aici este o piaţă în care importatorii se orientează şi aduc produse la sfârşit de termen de valabilitate sau chiar depăşit. În România sunt cazuri în care salamul se spală cu oţet; se schimbă saramura la brânză, iar brânza se bagă din nou la vânzare. Statul nu-şi face datoria, ANPC-ul nu şi-o face. Alţii controlează ce intră din România, noi de ce să nu controlăm ce primim de la alţii?
Faptul că informaţiile ministrului sunt veridice ne demonstrează şi declaraţia unui tânăr care, din motive personale, preferă să-şi păstreze anonimatul:
Acum câţiva ani am lucrat într-un hypermarket clujean şi am văzut cum mezelurile se spălau şi se puneau iar la vânzare, carnea care expira se spăla şi se punea iarăşi la raft, iar carnea care nu arăta bine se toca, se afuma sau intra în mici şi alte produse alimentare.
În 2012, cu ocazia unei emisiuni în direct la Radio Cluj, şeful OPC Cluj, Mircea Radu, a fost informat de o ascultătoare că, la un magazin alimentar de pe Bulevardul Nicolae Titulescu, vânzătoarele schimbau etichetele cu perioada de valabilitate de pe pungile cu carne congelată. Imediat, Mircea Radu a trimis o echipă de control care a constatat că sesizarea ascultătoarei corespundea realităţii şi au fost luate măsurile de rigoare.
Ce zice directorul Direcţei Sanitar Veterinare şi Pentru Siguranţa Alimentelor, DSVSA, Ioan Oleleu?
Facem controale periodice la producători, procesatori, transportatori şi comercianţi. În judeţul nostru nu se importă produse alimentare procesate, ci doar ca materii prime. Foarte importante sunt probele de produs pe care le recoltăm pentru a fi analizate în laboratorul DSVSA.
De fapt, ce riscăm dacă vom consuma alimente expirate sau – Doamne fereşte – alterate?
Dr. Mihai Moisescu Goia, director executiv al Direcţiei de Sănătate Publică Cluj:
Orice produs alimentar expirat este deja o agresiune la sănătatea organismului. Bolile pot fi produse atât de compoziţia chimică a alimentului cât şi de încărcătura microbiană.
Ca să ne fie bucuria completă, aflăm că nu mâncăm doar produse expirate sau chiar alterate, ci şi puternic chimizate.
Prof.univ.dr. Carmen Socaciu, de la Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară Cluj:
Produsele de carmangerie cele mai ieftine sunt obţinute din aşa-numitele „paste”, în special parizerul şi cremvurştii. În ele sunt ascunse componente foarte ieftine dar pe care cu greu le poţi identifica. Pericolul este dat mai ales de emulgatorii şi aditivii folosiţi pentru ca aceste paste să devină stabile. În acest mod, produsul natural este „cosmetizat”.
În anul 2015, România a importat 408.000 tone de carne, ceea ce reprezinta 35.5% din consum. Prețul mediu de import a fost de 1593 Euro/tonă, mult sub prețul de comercializare al acelorași produse pe piața U.E., ceea ce pune în discuție calitatea produselor importate.
Dan Horea