Satu Mare 1000 de ani – adevărul
Amplasată pe faţada Muzeului de Artă în urmă cu 44 de ani, placa aniversară care ar fi trebuit să amintească peste generaţii că în 1972 Satu Mare a împlinit un mileniu de existenţă, a fost înlocuită în cadrul unei festivităţi desfăşurate luni, 4 aprilie.
Articol editat de , 4 aprilie 2016, 15:00
Iniţiatorii demersului spun că înlocuirea plăcii este un gest reparatoriu faţă adevărata istorie a oraşului, deformată de comunişti doar pentru a-i face pe plac lui Nicolae Ceauşescu.
Felician Pop, directorul Muzeului Judeţean spune că deşi documentele demonstrează clar că Satu Mare va împlini un mileniu de existenţă de-abia peste 200 de ani, sărbătoarea organizată în 1972 a fost doar un demers al regimului comunist, motivat de vizita efectuată la Satu Mare de Nicolae Ceauşescu:
Deoarece 1972 nu a fost un an prea grozav pentru agricultură şi metalurgie, dar lui Nicolae Ceauşescu era obligatoriu să-i fie prezentate realizări spectaculoase, tovarăşii au propus o diversiune prin care să se distragă atenţia asupra prezentului, printr-un plonjon în trecut. Aşa a fost organizată marea sărbătoare de aniversare a unui mileniu de existenţă a oraşului Satu Mare. Pentru a sublinia importanţa momentului, în octombrie 1972, în timpul vizitei lui Nicolae Ceauşescu, pe clădirea Muzeului Judeţean – în prezent Secţia de Artă – a fost amplasată o placă. Însă, chiar această placă demonstra organizarea unui eveniment fals, deoarece pe lângă textul inscripţionat, pe aceasta există o reprezentare a Cetăţii Sătmarului de la 1572 .(Felician Pop, director Muzeul Judeţean Satu Mare)
Potrivit documentelor vremii, respectiv Cronica lui Anonymus, singurul izvor scris din zonă care oferă informații asupra istoriei medievale timpurii a Bazinului Carpatic, atestarea Cetăţii Sătmarului este consemnată prima dată după anul 1200:
În documentele vremii, prima atestare documentară Comitatului Satu Mare apare în 1180, iar cea a Cetăţii Sătmarului după anul 1200. Deci este clar că până la împlinirea unui mileniu de existenţă a oraşului Satu Mare vor trece multe generaţii de acum înainte. E bine totuşi că după 44 de ani am reuşit să scoatem placa mincinoasă de pe clădirea Muzeului de Artă, iar în locului ei să aşezăm o reprezentare a vechii Cetăţi a Sătmarului. (Felician Pop)
Vechea placă, amplasată în urmă cu 44 de ani pe clădirea Muzeului de Artă pentru a marca fals împlinirea unui mileniu de existenţă a oraşului Satu Mare, îşi va găsi locul în Muzeul Comunismului. Alături de ea se vor afla şi alte obiecte realizate în 1972 cu inscripţia Satu Mare 1000 de ani, precum vaze, tăvi emailate, servicii de masă şi brelocuri, păstrate cu grijă de nostalgicii acelor vremuri.
Stela Tudor
Radio Cluj se poate asculta şi online AICI: