ACR a împlinit 112 ani
Articol editat de , 5 aprilie 2016, 13:13 / actualizat: 6 aprilie 2016, 9:48
În data de 5 aprilie, Automobil Clubul Român, asociaţia automobiliştilor din România, împlineşte 112 ani. O zi care e sărbătorită ca Ziua Automobilistului. Înfiinţat la începutul secolului XX, de către Prinţul George Valentin Bibescu, la Bucureşti, la Grand Hotel Boulevard, ACR s-a înscris, în istoria automobilismului mondial, între primele 10 cluburi auto din Europa şi între primele 14 din lume.
În anul 1914, Automobil Clubul Român îşi schimba statutul în Automobil Club Regal Român; timp de 33 de ani, regii României au deţinut funcţia de preşedinţi de onoare ai clubului.
După o istorie destul de zbuciumată, după ce a pierdut şi a recâştigat un patrimoniu impresionant, în prezent ACR are personalitate juridică doar la nivel naţional. Deşi cu numărul de membri mult diminuat, ACR are sedii în toate judeţele.
Dacă doriţi să deveniţi membru, trebuie să plătiţi o taxă de înscriere de 150 de lei şi, pentru început, 400 de lei cotizaţia anuală, care poate scădea pe măsura vechimii. Beneficiaţi de reduceri de tarife la asistenţa tehnică, la şcoala de şoferi, la cazarea în unităţile din patrimoniul propriu al ACR-ului.
La Cluj, ACR funcţionează la vechiul sediu de pe Bd. 21 Decembrie 1989 nr. 131. O parte a sediului e în curs de renovare şi se doreşte amenajarea aici a unui spaţiu de relaxare pentru şoferii membri ai clubului aflaţi în tranzit.
„ACR este încă o marcă foarte cunoscută, pentru că, având 112 ani, nu ai cum să nu fii cunoscut. Şi, în afară de asta, suntem al doilea brand, ca vechime, din ţară, după Banca Naţională a României. 112 ani pentru un brand 100% românesc, în condiţiile în care am trecut prin diferite regimuri şi supravieţuim, e ok.” (Dorin Prunduş, şef sucursala ACR Cluj – în fotografie)
Text/foto: Ioana Bindea