Ascultă Radio România Cluj Live

Sibiul – regiune gastronomică europeană

Sibiul face un nou pas spre recunoaştere la nivel european – Primăria a început demersurile pentru ca oraşul să fie declarat regiune gastronomică europeană.

Sibiul – regiune gastronomică europeană

Articol editat de , 5 aprilie 2016, 18:00 / actualizat: 13 iulie 2017, 13:19

După ce în anul 2007 Sibiul a fost Capitală Culturală Europeană, municipalitatea vrea ca în 2019 oraşul să devină un reper pentru turişti şi din punct de vedere gastronomic. Un grup de lucru care se va ocupa de acest aspect a fost deja constituit la primărie, dosarul de candidatură pentru titlul de regiune gastronomică europeană urmând să fie depus până la finalul acestui an.

Vineri, 1 aprilie, Primăria Sibiu a organizat o întâlnire a grupului de lucru consultativ pe tema programului Sibiu – Regiune Gastronomică Europeană, un statul pe care regiunea Sibiu doreşte să îl obţină în 2019. În cadrul acestei întâlniri, primarul interimar, Astrid Fodor, a prezentat demersurile primăriei din punct de vedere financiar, strategic şi organizatoric, pentru realizarea acestui proiect, care va fi cuprins şi în strategia de dezvoltare a Municipiului Sibiu pentru următorii ani. (Mirela Gligore, purtător de cuvânt al Primăriei Sibiu)

Andrei Popa, bucătar şef la un restaurant din Sibiu, spune că în ultima perioadă turiştii caută tot mai mult diversitatea culinară, dar şi produse tradiţionale şi că Sibiul merită acest titlu. Care sunt cele mai căutate produse culinare, ne spune în continuare Andrei Popa.

Sibiul merită să fie Capitală Gastronomică. Am fost şi Capitală Culturală şi atunci de ce să nu fie şi Capitală Gastronomică? Din ce în ce mai mulţi turişti revin an de an în Sibiu pentru preparatele noastre tradiţionale, pentru adaptarea noastră la mâncarea lor internaţională. Cumva trebuie să ne adaptăm. Pe lângă mâncarea tradiţională, fiecare bucătărie a preluat câte ceva din bucătăria tradiţională. În Sibiu găsim mâncare italienească, grecească, chinezească şi japoneză. Mâncarea românească este foarte căutată şi a trebuit să lucrăm la modul de prezentare şi la partea de promovare, pentru că avem mâncăruri bune. Se cer mult muşchiuleţul de porc, sărmăluţele, tochitura şi pastrama. Avem o bucătărie cu preparate destul de ample ca preparate tradiţionale, dar trebuie puse în valoare. Aceasta este una din cele mai bune idei de promovare a mâncării tradiţionale şi chiar şi cea internaţională în Sibiu, pentru a atrage turiştii, a se simţi bine  şi a se simţi ca acasă.

Sibienii spun că ar merita un astfel de titlu şi că este întradevăr un pas firesc în dezvoltarea sa.

Este ceva normal. Mai ales după ce Sibiul a fost capitală culturală în 2007, era şi cazul să fie apreciat şi pentru mâncărurile extraordinare.

Aşteptam de mult timp ca oraşul nostru să înceapă să iasă în faţă şi pentru gastronomia locală. Este un lucru binemeritat.

Ar fi un pas bun şi firesc pentru oraşul nostru.

Statutul de regiune gastronomică europeană va fi conferit regiunilor care se angajează să promoveze cultura gastronomică, producţia locală de hrană şi hrană bio și tradiţiile zonei. O componentă foarte importantă este promovarea corespunzătoare a produselor gastronomice locale şi transformarea lor într-un brand local.

 

Cristina Bălău

Puteţi să ascultaţi Radio Antena Sibiului online AICI.

Păstârnacul și beneficiile mai puţin cunoscute pentru sănătate
Diverse marți, 28 ianuarie 2025, 12:00

Păstârnacul și beneficiile mai puţin cunoscute pentru sănătate

Păstârnacul este una dintre legumele prezentă mai rar în meniul nostru, deşi are multe beneficii pentru sănătate şi este extrem de...

Păstârnacul și beneficiile mai puţin cunoscute pentru sănătate
Lady Gaga lansează un nou album
Diverse marți, 28 ianuarie 2025, 00:00

Lady Gaga lansează un nou album

Cântăreața americană Lady Gaga a dezvăluit că cel de-al șaptelea album de studio al ei, care se va intitula cel mai probabil...

Lady Gaga lansează un nou album
Paradă în care defilează şase planete
Diverse marți, 28 ianuarie 2025, 00:00

Paradă în care defilează şase planete

Protagoniștii sunt Venus, Saturn, Jupiter, Marte, Uranus și Neptun, care începând de sâmbătă sunt vizibile cu ochiul liber.   Este o...

Paradă în care defilează şase planete
CIA: pandemia COVID-19 este ‘mai probabil’ să fi provenit dintr-un laborator decât din natură
Diverse duminică, 26 ianuarie 2025, 14:05

CIA: pandemia COVID-19 este ‘mai probabil’ să fi provenit dintr-un laborator decât din natură

Ambasada Chinei la Washington nu a dat curs deocamdată unei solicitări transmise de Reuters pentru a face declaraţii pe această temă. Nu este...

CIA: pandemia COVID-19 este ‘mai probabil’ să fi provenit dintr-un laborator decât din natură
Diverse vineri, 24 ianuarie 2025, 12:00

Știți care e cea mai gustoasă bucătărie din lume în 2024?

În 2024, conform celui mai recent clasament al TasteAtlas, bucătăria grecească a fost recunoscută drept cea mai bună din lume. Grecia a...

Știți care e cea mai gustoasă bucătărie din lume în 2024?
Diverse joi, 23 ianuarie 2025, 12:00

Descoperă beneficiile consumului moderat de cafea și ceai pentru sănătatea ta

Cafeaua și ceaiul sunt băuturi consumate zilnic de multă lume. Rezultatul multor cercetări arată că un consum în cantități moderate este...

Descoperă beneficiile consumului moderat de cafea și ceai pentru sănătatea ta
Diverse miercuri, 22 ianuarie 2025, 18:00

Incident șocant: un bărbat a circulat agățat de un tren ICE cu o viteză de 282 km/h!

Incident șocant în Germania. Un bărbat în vârstă de 40 de ani a luat o decizie periculoasă care s-ar fi putut termina cu o tragedie. Când...

Incident șocant: un bărbat a circulat agățat de un tren ICE cu o viteză de 282 km/h!
Diverse miercuri, 22 ianuarie 2025, 12:00

Plastic, până și în pliculețele de ceai!

Un studiu recent publicat în „Chemosphere” dezvăluie că pliculeţele de ceai pot elibera miliarde de particule de plastic în ceai....

Plastic, până și în pliculețele de ceai!