Ascultă Radio România Cluj Live

Sibiul – regiune gastronomică europeană

Sibiul face un nou pas spre recunoaştere la nivel european – Primăria a început demersurile pentru ca oraşul să fie declarat regiune gastronomică europeană.

Sibiul – regiune gastronomică europeană

Articol editat de , 5 aprilie 2016, 18:00 / actualizat: 13 iulie 2017, 13:19

După ce în anul 2007 Sibiul a fost Capitală Culturală Europeană, municipalitatea vrea ca în 2019 oraşul să devină un reper pentru turişti şi din punct de vedere gastronomic. Un grup de lucru care se va ocupa de acest aspect a fost deja constituit la primărie, dosarul de candidatură pentru titlul de regiune gastronomică europeană urmând să fie depus până la finalul acestui an.

Vineri, 1 aprilie, Primăria Sibiu a organizat o întâlnire a grupului de lucru consultativ pe tema programului Sibiu – Regiune Gastronomică Europeană, un statul pe care regiunea Sibiu doreşte să îl obţină în 2019. În cadrul acestei întâlniri, primarul interimar, Astrid Fodor, a prezentat demersurile primăriei din punct de vedere financiar, strategic şi organizatoric, pentru realizarea acestui proiect, care va fi cuprins şi în strategia de dezvoltare a Municipiului Sibiu pentru următorii ani. (Mirela Gligore, purtător de cuvânt al Primăriei Sibiu)

Andrei Popa, bucătar şef la un restaurant din Sibiu, spune că în ultima perioadă turiştii caută tot mai mult diversitatea culinară, dar şi produse tradiţionale şi că Sibiul merită acest titlu. Care sunt cele mai căutate produse culinare, ne spune în continuare Andrei Popa.

Sibiul merită să fie Capitală Gastronomică. Am fost şi Capitală Culturală şi atunci de ce să nu fie şi Capitală Gastronomică? Din ce în ce mai mulţi turişti revin an de an în Sibiu pentru preparatele noastre tradiţionale, pentru adaptarea noastră la mâncarea lor internaţională. Cumva trebuie să ne adaptăm. Pe lângă mâncarea tradiţională, fiecare bucătărie a preluat câte ceva din bucătăria tradiţională. În Sibiu găsim mâncare italienească, grecească, chinezească şi japoneză. Mâncarea românească este foarte căutată şi a trebuit să lucrăm la modul de prezentare şi la partea de promovare, pentru că avem mâncăruri bune. Se cer mult muşchiuleţul de porc, sărmăluţele, tochitura şi pastrama. Avem o bucătărie cu preparate destul de ample ca preparate tradiţionale, dar trebuie puse în valoare. Aceasta este una din cele mai bune idei de promovare a mâncării tradiţionale şi chiar şi cea internaţională în Sibiu, pentru a atrage turiştii, a se simţi bine  şi a se simţi ca acasă.

Sibienii spun că ar merita un astfel de titlu şi că este întradevăr un pas firesc în dezvoltarea sa.

Este ceva normal. Mai ales după ce Sibiul a fost capitală culturală în 2007, era şi cazul să fie apreciat şi pentru mâncărurile extraordinare.

Aşteptam de mult timp ca oraşul nostru să înceapă să iasă în faţă şi pentru gastronomia locală. Este un lucru binemeritat.

Ar fi un pas bun şi firesc pentru oraşul nostru.

Statutul de regiune gastronomică europeană va fi conferit regiunilor care se angajează să promoveze cultura gastronomică, producţia locală de hrană şi hrană bio și tradiţiile zonei. O componentă foarte importantă este promovarea corespunzătoare a produselor gastronomice locale şi transformarea lor într-un brand local.

 

Cristina Bălău

Puteţi să ascultaţi Radio Antena Sibiului online AICI.

Conacul Mocioni a fost restaurat complet
Diverse duminică, 2 martie 2025, 00:00

Conacul Mocioni a fost restaurat complet

Președintele CJ Timiș, Alfred Simonis, spune că vrea ca acest spațiu să găzduiască evenimente culturale, expoziții și diverse activități...

Conacul Mocioni a fost restaurat complet
Fibrele naturale din legume şi cereale pot îmbunătăţi imunitatea
Diverse sâmbătă, 1 martie 2025, 12:00

Fibrele naturale din legume şi cereale pot îmbunătăţi imunitatea

Starea sistemului nostru imunitar depinde într-o mare măsură de dieta noastră, în special de bacteriile benefice şi substanţele care se...

Fibrele naturale din legume şi cereale pot îmbunătăţi imunitatea
S-a descoperit încă un mormânt regal antic, în Egipt
Diverse sâmbătă, 1 martie 2025, 00:00

S-a descoperit încă un mormânt regal antic, în Egipt

Ministerul egiptean al Antichităților a anunțat descoperirea mormântului lui Thutmose al II-lea, primul loc de înmormântare regal antic care a...

S-a descoperit încă un mormânt regal antic, în Egipt
Frumuseţe, foamete şi fine dining: din istoria neştiută a lalelelor
Diverse joi, 27 februarie 2025, 11:15

Frumuseţe, foamete şi fine dining: din istoria neştiută a lalelelor

Colorate şi vesele, lalelele sunt nelipsite din buchetele dăruite la începutul lunii martie. A existat însă o perioadă în care bulbii lor au...

Frumuseţe, foamete şi fine dining: din istoria neştiută a lalelelor
Diverse joi, 27 februarie 2025, 00:00

Amendat cu 500 de euro pentru că a sărit în Fontana di Trevi

Un turist neozeelandez în vârstă de 30 de ani, care locuiește la Londra, a fost amendat cu 500 de euro după ce a sărit în Fontana di Trevi din...

Amendat cu 500 de euro pentru că a sărit în Fontana di Trevi
Diverse miercuri, 26 februarie 2025, 11:16

Ne mutăm? Oraşul în care chiria n-a mai crescut de 500 de ani

Ne plângem frecvent de chiriile din Cluj, problema locuinţelor la un preţ accesibil e însă una cu care se confruntă foarte multe ţări. Pare...

Ne mutăm? Oraşul în care chiria n-a mai crescut de 500 de ani
Diverse miercuri, 26 februarie 2025, 00:00

Practicile care promovează cadouri de logodnă exorbitante şi nunţi extravagante vor fi eliminate

Guvernul Chinei a promis că va acţiona pentru eliminarea practicilor care promovează zestrea şi cadourile de logodnă exorbitante şi nunţi...

Practicile care promovează cadouri de logodnă exorbitante şi nunţi extravagante vor fi eliminate
Diverse marți, 25 februarie 2025, 12:00

Cele mai populare fructe din lume, benefice pentru sănătate

Cele mai populare fructe din întreaga lume, merele, sunt extrem de benefice pentru sănătate.   Sunt pline de vitamine, minerale şi...

Cele mai populare fructe din lume, benefice pentru sănătate