Silviu Purcărete la aniversară
Un personaj eliptic, taciturn, care refuză din principiu interviurile, evită monosilabic explicaţiile în conferinţele de presă impuse de teatrele în care au loc premierele spectacolelor sale. Acesta e Silviu Purcărete omul, cel care se ascunde în spatele regizorului. Spune că spectacolele vorbesc singure, că e rolul publicului şi criticii să le comenteze după ce le-a văzut. El, regizorul, le imaginează, le dă viaţă pe scenă.
Articol editat de , 5 aprilie 2016, 12:00
Dincolo de literatura dramatică, în peste patru decenii de activitate, Silviu Purcărete revizitează creator literatura universală. Pilafuri şi parfum de măgar după 1001 de nopţi, Călătoriile lui Gulliver după Swift, Metamorfozele după Ovidiu, Faust după Goethe, Cumnata lui Pantagruel după Rabelais sunt doar câteva spectacole rămase în istoria teatrului românesc şi internaţional.
Gurmand si gourmet, arta culinara se distilează în spectacolele lui Silviu Purcărete ca o expresie a culturilor lumii, pe care le transpune în spectacole după un reţetar personal. Ingredientele dau stilul Purcărete: adaptări ale marilor teme ale literaturii, improvizaţia ca tehnică de lucru, folosirea personajului colectiv, dar mai ales regimul imaginii sunt mărci ale regizorului.
În 5 aprilie regizorul Silviu Purcărete împlineşte 66 de ani. Să îl sărbătorim mergând la teatru. Se joacă în teatrele din ţară spectacole cu o longevitate impresionantă. Dacă 6 e cifra diavolului, acesta e şi personajul cu cele mai versatile încarnări în Faust, produs în 2007 la Teatrul Naţional Radu Stanca din Sibiu. Se joacă luna aceasta, în 22 si 23 aprilie. Pentru acest spectacol s-a construit o hală, la Fabrica de cultură din Sibiu. La Cluj Teatrul Maghiar de Stat joacă stagiunia aceasta două spectacole: Victor sau copiii la putere si Iulius Cezar.
Pe aleea celebrităţilor din Sibiu o stea îi poartă numele lui Silviu Purcărete. Spectatorii de teatru, cei care i-au văzut măcar un spectacol, păstrează vie amintirea confruntării cu universul său scenic în care imaginile poteţează polifonic cuvântul.
https://www.youtube.com/watch?v=xmo79pysUbI
Oana Cristea Grigorescu