Hobby după gratii
Deţinuţii Penitenciarului Satu Mare incluşi în programul de educaţie prin hobby, au învăţat că orice bărbat poate să facă lucruri despre care în libertate era convins că sunt doar de competenţa femeilor. Astfel că, indiferent de vârsta pe care o au, ei brodează, cos goblenuri sau realizează obiecte decorative.
Articol editat de , 6 aprilie 2016, 14:53
Goblenuri, tapiserii, broderii şi tot felul de podoabe şi accesorii pentru femei, lucrate cu multă priceperee şi migală – cu asta se mândresc cadrele Penitenciarului Satu Mare când vorbesc despre activitatea atelierului pentru hobby.
Lucrurile devin şi mai interesante aflând că un goblen reprezentând un câmp de maci, un tablou brodat cu mare fineţe pe o pânză măruntă, o poşetă realizată din materiale reciclabile sau o bentiţă cu motive populare, ies din mâinile deţinuţilor bărbaţi.
Simona Galiş, şefa Biroului Educaţie, este cea care se ocupă de aceşti deţinuţi:
Pentru că au dorit să-şi umple timpul cu ceva, le-am sugerat să realizeze ceva frumos. Când sunt incluşi într-un astfel de program, cei mai mulţi ai reţineri, spun că sunt bărbaţi şi că le este ruşine să facă lucruri care sunt doar de competenţa femeilor. Apoi începe să le placă, se specializează şi se învaţă unii pe alţii. (Simona Galiş, şefa Biroului Educaţie)
Programul atelierului pentru hobby are o durată de trei luni, iar la încheierea acestuia deţinuţii beneficiază de unele avantaje:
La sfârşitul programului, care durează trei luni, fiecare deţinut primeşte câte 25 de credite. Acestea îi ajută ulterior la obţinerea unor recompense cum ar fi suplimentarea dreptului la pachet şi vizită, ori permisiunea de ieşire din Penitenciar. (Simona Galiş,şefa Biroului Educaţie)
Aspectuoase şi lucrate cu pasiune, obiectele decorative realizate de deţinuţii Penitenciarului Satu Mare sunt expuse ocazional la diferite evenimente sau sunt oferite cadou colaboratorilor instituţiei.
Stela Tudor
Radio Cluj se poate asculta şi online AICI: