Ascultă Radio România Cluj Live

Conturi groase şi obrazul pe măsură?

Scandalul numit Panama papers ia amploare.

Panama Papers
Foto: Panama Papers

Articol editat de , 7 aprilie 2016, 06:00 / actualizat: 7 aprilie 2016, 7:07

Au apărut deja liste de nume ale unor oameni bogaţi care-şi depozitează banii în acel paradis fiscal, sau off-shore, iar grupul internaţional de jurnalişti care investighează cazul promite publicarea de noi şi noi liste.
Trebuie înţeles, de la bun început, că depozitarea banilor într-un off-shore nu este ilegală. În schimb, sumele consistente, greu de justificat, depuse de unii, au părut suspecte.

Prin off-shore se înțelege o țară (sau un teritoriu) cu un regim de înlesniri fiscale, care, de obicei, limitează accesul la informațiile despre operațiunile financiare efectuate prin această zonă, motiv pentru care este considerat paradis fiscal.

Cel mai mare paradis fiscal din UE, şi unul dintre cele mai importante din lume, este Luxemburgul. Acolo funcționează 141 de bănci din 26 de țări, aducându-i reputația de oază fiscală.

Firmele îşi mută acolo părţi consistente din profit, pentru că taxarea ajunge, uneori, la 1%.

Bancherul clujean Iosif Pop explică ce-i atrage pe depunătorii de toate calibrele financiare şi morale către off-shore-uri, în afara taxelor minuscule:

Există şi o componenţă de discreţie, de confort pentru cei care au deschise acolo conturi: cine sunt titularii, ce proporţii de capital deţin şi aşa mai departe. Asta face ca off-shore-ul să fie foarte atractiv pentru cei care nu doresc să se ştie ce averi au. (Iosif Pop, bancher)

La noi, foarte cunoscută pentru consultanţă în materie de off-shore-uri şi optimizare fiscală (evaziune legală) este compania americană PricewaterhouseCoopers (PwC).

Există şi consultanţi independenţi, cum ar fi clujeanul Kiss Laszlo Gyorgy, la care au apelat mulţi afacerişti, în frunte cu SOV.

Paradisurile fiscale sunt folosite adesea pentru inginerii financiare, cum ar fi neplata TVA sau efectuarea de importuri fictive. Estimări recente apreciază că 70% din tranzacțiile pe plan mondial se fac prin intermediul sistemului off-shore.

Cum se fac transferurile?

Se pot face oficial, inclusiv din România, prin băncile comerciale, cu supervizarea BNR, sau „cu gentuţa”, adică ducând cash-ul şi depozitându-l direct la banca din off-shore. Dacă bine îmi amintesc, nu e permisă depunerea a mai mult de 10.000 euro cash. Evident, cine reuşeşte să treacă de vamă cu banii, poate depune câte 10.000 de euro de mai multe ori. (Iosif Pop)

În lume există 35 de paradisuri fiscale, nu doar Panama şi Luxemburg, unde legislația permite înființarea de firme utilizate pentru spălarea banilor obținuți ilegal, sau pentru evaziune fiscală.
Neregulile sunt cunoscute, dar foarte greu de contracarat cât timp off-shore-urile au permisiunea de a păstra o discreţie extinsă.

Există situaţii în care transferurile nu se fac prin bănci, titularii de conturi în off-shore nu anunţă autorităţile din ţara proprie că au acele conturi şi nu plătesc nici o taxă, sau, pur şi simplu, încearcă să ascundă operaţiuni ilegale făcute în ţara de origine, comiţând spălare de bani sau alte infracţiuni. (Iosif Pop)

Scandalul Panama Papers nu poate produce efecte decât în interiorul ţărilor de rezidenţă ale celor despre care se află că au bani depuşi discret în paradisurile fiscale.

La noi, ANAF a anunţat deja că a format un grup de lucru pentru verificarea implicațiilor fiscale ale informațiilor publicate în Panama Papers.

O problemă este că în lume există 35 de off-shore-uri, unde se estimează că ar fi depuse peste 17.000 miliarde de euro.

O altă problemă ar fi că de pe listele publicate lipsesc, cel puţin deocamdată, numele unor oameni cu averi oficial enorme, care e greu de crezut că s-ar abţine să dosească din ele prin paradisuri fiscale.

 

Dan Horea

Radio Cluj se poate asculta şi online AICI:

party
Special RCJ joi, 12 octombrie 2017, 15:53

A face de petrecanie

Expresia „a face de petrecanie” înseamnă a omorî pe cineva, cu varianta „a-şi face de petrecanie”, a-şi stopa singur...

A face de petrecanie
om bogat om sarac
Special RCJ luni, 28 august 2017, 15:41

Omul simplu, dar cinstit și cu bun simț

Da, omul acela cântat, lăudat şi compătimit, dat mereu exemplu de păstrător al tradiţiilor şi al sevei neamului. Omul nostru simplu nu are...

Omul simplu, dar cinstit și cu bun simț
limba_romana_apsa
Special RCJ miercuri, 16 august 2017, 19:12

Limba noastră-i o comoară?

„Limba noastră-i o comoară În adâncuri înfundată Un șirag de piatră rară Pe moșie revărsată.” Sunt primele versuri dintr-o...

Limba noastră-i o comoară?
gladiator roman
Special RCJ vineri, 28 iulie 2017, 15:15

Circul, mai presus de pâine

În Roma antică, un gladiator a murit la 22 de ani, celebru si adulat. Când i s-a facut inventarul, stupoare: în 3 ani, junele adunase, ca...

Circul, mai presus de pâine
Special RCJ vineri, 14 iulie 2017, 08:33

„Dacă ai fi în locul lor, şi tu ai face la fel”!

Este fraza care conţine esenţa răului ce ne macină societatea şi economia. Parveniţii nu pot concepe că succesul nemeritat poate provoca şi...

„Dacă ai fi în locul lor, şi tu ai face la fel”!
Special RCJ duminică, 2 iulie 2017, 10:24

Fiecare pasăre pre limba ei piere

Scandalul de sâmbătă de la Cluj, cu juna actriţă luată pe sus de jandarmi (pe motiv că a refuzat să plece de la un miting pe care-l sabota)...

Fiecare pasăre pre limba ei piere
Special RCJ marți, 20 iunie 2017, 14:39

Dor de Domnul Trandafir

1. Într-o şcoală clujeană cu pretenţii (deşi posesoare a unui număr remarcabil de derbedei), o dirigintă îşi “sacrifică” unul dintre...

Dor de Domnul Trandafir
Special RCJ vineri, 16 iunie 2017, 11:32

Fost-ai lele cât ai fost

Fost-ai lele cât ai fost, expresie care se pliază minunat pe realităţile noastre. O teorie des vehiculată afirmă că vremea politicii a trecut,...

Fost-ai lele cât ai fost