Unde este simţul civic al cetăţeanului? … S-a pierdut!
Clujul a intrat de 3 săptămâni în procesul de curaţenie generală pentru ca noi, cetăţenii, să respirăm un aer cât mai curat şi să nu ne împiedicăm la fiecare pas de ambalaje aruncate la întâmplare.
Articol editat de , 7 aprilie 2016, 06:00
În fiecare an, la început de primăvară, Primăria trimite în teren utilajele de curăţenie şi mai mulţi angajaţi din cadrul servicului de administrare a domeniului public pentru efectuarea curăţeniei de primăvară:
Operaţiunea de spălat şi de curăţat în preajma rigolelor a început deja. La fiecare sfârşit de săptămână îi anunţăm pe proprietarii de autovehicule să îşi mute maşinile de pe străzile unde efectuăm curăţenia, astfel încât operaţiunea de curăţenie să fie cât mai efecientă. Proprietarii sunt anunţaţi din timp când urmează să intervenim pe strada lor. Se selectează anumite străzi principale din întreg oraşul şi din cartiere, după care în fiecare săptămână se trece tot pe alte străzi. Operaţiunea se reia pe anumite străzi. Important este să fie curat şi oamenii să fie conştienţi că avem nevoie şi de ei pentru acest lucru. În momentul în care ei îşi mută maşinile putem interveni mult mai eficient în zonele în care locuiesc ei. Intervalul orar în care se execută curăţenia este de la 8 dimineaţa până la orele 18:00. (Iulia Perşa, reprezentant biroul mass media din cadrul Primăriei Cluj)
Dând dovadă de simţ civic, cetăţeanul contribuie şi el… sau nu:
Reporter: Contribuiţi sub o formă sau alta la curăţenia oraşului?
Nu contribui. Îmi pare rău. Nu am timp că sunt la servici.
În faţa blocului facem, noi vecinii, care ieşim, că alţii stau şi contribuie uitându-se pe geam la noi ceilalţi.
Nu!
Deloc, pentru că nu stau în România. Acolo unde stau eu sunt angajaţi face fac asta. Şi în România ar trebui să fie mai multe angajaţi care să facă curăţenie.
Noi stăm la cămin, contribuim şi noi prin faptul că nu facem mizerie.
În alte oraşe europene curăţenia se face tot de administraţia publică locală, iar cetăţenii o menţin prin faptul că nu aruncă pe jos ambalajele ci la coşurile de gunoi, pe care le găseşti la fiecare pas. La noi, însă poţi parcurge uneori sute de metri până să dai de un coş de gunoi. Trist!
Corina Gliguţa
Ascultă Radio Cluj online AICI: