Avem stabilitate financiară
România este stabilă din punct de vedere financiar, arată un raport prezentat joi, 7 aprilie, de Banca Naţională.
Articol editat de , 8 aprilie 2016, 09:07 / actualizat: 9 aprilie 2016, 9:18
Printre riscurile cu care se confruntă ţara noastră se află unele iniţiative legislative aflate în Parlament, cum ar fi cea privind darea în plată dar şi o eventuală ieşire a Marii Britanii din Uniunea Europeană după referendumul din luna iunie.
Pentru prima dată în România, BNR a inclus printre riscurile ce pot afecta stabilitatea financiară a ţării un risc sistemic sever. Acesta este legat de cadrul legislativ incert şi impredictibil în domeniul financiar bancar, mai exact de iniţiativele legislative din ultimele 6 luni de tipul dării în plată, care îşi propun să intervină retroactiv în contractele dintre bănci şi clienţi, spune guvernatorul BNR, Mugur Isărescu.
Un alt risc, de data aceasta ridicat, se referă la inversarea procesului de consolidare fiscal bugetară, deficitul fiscal urmând a se dubla în 2016 faţă de anul precedent, afirmă viceguvernatorul Băncii Centrale, Liviu Voinea:
Dacă mergem pe un deficit de 3% din PIB pe termen mediu, ceea ce înseamnă nu mai mult de 3-5 ani, datoria publică va depăşi pragul de alertă şi din acel moment, riscul unei recesiuni depăşeşte 50%.
Politici neadecvate evoluţiei economiei globale pot conduce la ajustări dureroase, atrage atenţia Mugur Isărescu:
O creştere economică în condiţii de instabilitate financiară este o creştere economică mai mult sau mai puţin efemeră. Se va întoarce, o astfel de creştere economică, chiar împotriva creşterii economice, pentru că corecţiile devin inevitabile.
Alte riscuri sistemice ridicate, identificate în raportul BNR, se referă la posibila reducere a încrederii investitorilor în pieţele emergente, la eventuale ieşire a Marii Britanii din Uniunea Europeană dar şi la criza refugiaţilor, legată de situaţia din Orientul Mijlociu.
RRA