De la tăbliţă la tabletă
De la tăbliţă la tabletă este numele expoziţiei care a început vineri, 8 aprilie, la Galeriile de Artă „Ioan Sima” din Zalău, un eveniment inedit care aduce în faţa publicului şcoala de altădată. Doctorul în istorie, Marin Pop, coordonatorul expoziţiei:
Articol editat de , 8 aprilie 2016, 12:58
Ideea a pornit de la o discuţie cu fiica mea, ştim că generaţia actuală cam abuzează de tabletă, şi atunci am zis să mai lase deoparte tableta şi să pună mâna pe o carte. Fiica mea mi-a spus: tati tu glumeşti, nu este tăbliţă, este tabletă. Atunci, uitându-mă mai atent chiar şi la asemănarea dintre tăbliţă şi tableta despre care se tot povesteşte că va fi introdusă în şcoli, am pornit cu ideea de-a reconstitui evoluţia învăţământului.
Reporter: Ce avem în faţă domnule doctor?
Marin Pop: Aici am reconstituit un interior de clasă; sunt bănci vechi, o tablă de lemn de la şcoala din Buciu, caiete, reviste.
Reporter: Aici avem şi un birou cu un catalog. Vreau să ne oprim puţin şi asupra acestei socotitori, nu este o socotitoare cu touchscreen.
Marin Pop: Cu bile de lemn, mai mare, cu care se socotea efectiv.
Publicul a fost încântat.
Este într-adevăr un lucru deosebit. Eu care am pornit de la tăbliţă şi acuma sunt la tabletă. A fost frumos, foarte frumos, erau foarte mulţi elevi. (Profesorul Elena Ştefan)
Muzeografii din Zalău cred că astfel de expoziţii sunt atrăgătoare inclusiv pentru tinerii dornici de a descoperi şcoala din trecut.
M-am gândit că acestă temă şi epoziţia acesta va fi foarte oportună, în consecinţă am ajuns să aducem în faţa publicului această, cum spuneam, incursiune în şcoala de altădată pornind şi de la documentele vremii şi de la obiectele care ţin de şcoală, de la tăbliţă, manuale, caiete ale perioadelor respective, până la materialele imagistice, fotografii.(Dorina Bejinariu, Muzeul de Istorie şi Artă Sălaj)
Expoziţia cuprinde şi materiale didactice vechi, inclusiv un laborator de chimie din perioda interbelică.
Adrian Lungu
Ascultă Radio Cluj online AICI: