Cerbii preistorici, transportaţi cu corăbiile
Articol editat de , 9 aprilie 2016, 18:00 / actualizat: 9 aprilie 2016, 19:49
Este vorba despre cerbii roşii sau cerbii Europei. Aceasta este cea mai răspândită specie de cerbi, dar cercetătorii s-au ocupat în mod special de cei care populau cele două arhipelaguri, în largul Scoţiei, Insulele Hebride exterioare şi Insulele Orcade. Cercetătorii consideră aceste insule ca fiind prea izolate pentru ca cerbii să fi ajuns pe ele înotând şi apoi să le colonizeze în mod natural, fapt care îi face pe cercetători să creadă că oamenii sunt cei care i-au transportat până pe aceste insule.
De la sfârşitul erei glaciare până la apariţia primilor agricultori, cerbul era un animal foarte important în această regiune, explică David Stanton, de la Universitatea din Cardiff (Marea Britanie) şi co-autorul studiului. «El furniza hrană, piele, tendoane, oase şi lemn».
Împreună cu alţi cercetători de la universitatea sa, David Stanton a studiat ADN-ul cerbilor din Insulele Hebride exterioare şi Insulele Orcade, pornind de la oasele descoperite în siturile arheologice vechi de circa cinci mii de ani. Ei au descoperit că cerbii din cele două arhipelaguri aveau aceiaşi strămoşi, dar că ADN-ul lor nu corespunde aceluia al cerbilor roşii care populează zonele din jur, Scoţia, Irlanda sau chiar Norvegia.
Noi credem că vom regăsi ADN-ul lor la cerbii din Europa al căror genom nu l-am studiat încă, dar este la fel de posibil ca strămoşii cerbilor noştri să fi fost vânaţi până la dispariţie. În acest caz, nu vom putea descoperi niciodată originea lor, conchide David Stanton.
RADOR
Ascultă Radio Cluj online AICI: