La pas prin Sarmisegetusa
Până la sfârşitul lunii septembrie, la Cluj avem ocazia să călătorim în timp și spațiu în cadrul expoziției 3D Roma – Sarmizegetusa. Turn ON hystory. Monumente din cetatea eternă, Roma, dar și din capitala provinciei Dacia, Sarmizegetusa, așteaptă să fie vizitate în cadrul unei expoziții inedite la Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei Cluj.
Articol editat de , 9 aprilie 2016, 06:00
Expoziţia reprezintă un concept modern de expoziţie interactivă pentru public, fiind prima expoziţie internaţională de acest gen din România ce prezintă elemente din cultura antichităţii clasice romane. Vizitatorii au posibilitatea de a se plimba virtual prin Roma antică şi să vadă Forul Păcii şi Forul lui Augustus, dar şi prin capitala provinciei romane Dacia, Sarmizegetusa, unde pot vedea cum arătau Templul Mare şi sediul guvernatorului financiar din Dacia. Vizitatorii pot să manipuleze virtual obiectele descoperite de arheologi în siturile romane. Ne propunem ca în următorii doi ani Sarmizegetusa romană să devină primul oraş din România reconstituit 3D, a spus Carmen Ciongradi, directoarea muzeului.
Reconstituirile 3D au fost realizate de echipa MNIT în parteneriat cu Istituto per le Tecnologie Applicate ai Beni Culturali din Roma, piesele arheologice după care s-au realizat modelele 3D fiind puse la dispoziţie de Muzeul Mercati di Traiano – Museo dei Fori Imperiali din Roma, Muzeul Civilizaţiei Dacice şi Romane Deva şi Muzeul Naţional de Istorie a Transilvaniei.
Expoziţia este foarte atractivă în special pentru tineri, iar la finalul călătoriei vizitatorii pot pleca şi cu recompense virtuale, spune şi muzeograful Cristian Dima. Informaţiile sunt oferite în limbile română şi engleză, iar utilizatorii de smartphone-uri pot descărca o aplicaţie şi pot utiliza un cod QR pentru a vizita expoziţia.
Un studiu realizat în 2006 arată că vizitele virtuale nu le taie oamenilor pofta de a călători. Din contra, în urma unui tur virtual sporeşte dorinţa de a vedea pe viu ruinele de la Sarmisegetusa, sau alte vestigii istorice.
Doina Borgovan
Ascultă Radio Cluj online AICI: