Ascultă Radio România Cluj Live

Frica de vin este o boală. Curiozități despre vin

Vinul a fost descoperit în urmă cu circa 6.000 de ani. Cele mai vechi dovezi privind existenţa sa provin din Iran.

vin roşu de Jidvei
Foto: vin roşu de Jidvei

Articol editat de DSRNetworkAdmin, 10 aprilie 2016, 06:09 / actualizat: 12 aprilie 2016, 10:52

Călugării au adus multe inovaţii în ceea ce priveşte fabricare vinului. Cistercienii și benedictinii păstrau și inovau arta vinificaţiei în Evul Mediu.

În unele restaurante din Vietnam, se poate comanda vin din sânge de cobră.

În Japonia, există centre spa, în care se poate face baie în vin, cafea sau ceai. Clienţilor nu le este, însă, permis să bea din bazinele în care fac baie.

Nu este recomandată depozitarea vinului în bucătărie, deoarece aici este cald de obicei.

Nici frigiderul nu este o soluţie prea fericită, deoarece temperatura este prea scăzută pentru vin. Colecţionarii de sticle de vin sunt sfătuiţi să nu le depoziteze în poziţie verticală.

Astfel, dopul se usucă și pierde din volum, permițând pătrunderea aerului și distrugerea conținutului.

Sticlele trebuie păstrate întotdeauna în poziţie orizontală.

Consumul de vin scade riscul unor anumite boli, cum ar fi bolile cardiovasculare, Alzheimer, probleme ale gingiilor.

Vinul este benefic sănătăţii, dacă este consumat în cantităţi moderate.

În Grecia Antică, se bea dintr-o cupă specială, pentru a măsura cantitatea băută.

În Roma Antică, femeile nu aveau voie să bea vin.

Dacă soţul afla că soţia sa bea vin, avea dreptul deplin să o ucidă.

O sticlă de vin conţine circa 1,3 kilograme de struguri.

Există persoane cărora le este teamă de vin. Iar teama sau ura lor se numeşte oenofobie

alcool femeie pahar
Nutriţie marți, 27 februarie 2018, 06:00

A fost descoperită gena care provoacă intoleranţă la alcool

Oamenii de ştiinţă de la Pennsylvania University din Statele Unite au descoperit o genă care poate intensifica reacţia organismului faţă de...

A fost descoperită gena care provoacă intoleranţă la alcool
Celulele au orare variabile
Nutriţie luni, 26 februarie 2018, 06:00

Celulele au orare variabile

Ceasul biologic uman este reglat după un ritm circadian (cu durata de 24 de ore). Nerespectarea acestui ritm are consecinţe asupra sănătăţii....

Celulele au orare variabile
Cum ne spălăm corect pe dinți
Nutriţie duminică, 25 februarie 2018, 06:00

Cum ne spălăm corect pe dinți

Stomatologii britanici susţin că, înainte de periaj, este important ca periuța de dinți să nu fie uscată, ci umedă. Ei ne recomandă să ne...

Cum ne spălăm corect pe dinți
Lacul de unghii poate fi mai periculos decât se crede
Nutriţie sâmbătă, 24 februarie 2018, 06:00

Lacul de unghii poate fi mai periculos decât se crede

Folosirea ojei în permanenţă usucă unghiile, iar acestea devin galbene. Lacul de unghii poate afecta şi mai grav corpul. Doamnele şi...

Lacul de unghii poate fi mai periculos decât se crede
Nutriţie vineri, 23 februarie 2018, 06:00

Studiu: Vitamina C nu ajută în lupta împotriva răcelii şi gripei

Studii recente efectuate de oamenii de știință americani au arătat că vitamina C nu ajută în lupta împotriva unei răceli sau a unei gripe....

Studiu: Vitamina C nu ajută în lupta împotriva răcelii şi gripei
Nutriţie joi, 22 februarie 2018, 06:00

Sucurile de fructe sunt contraindicate pe stomacul gol

Consumul sucurilor de fructe pe stomacul gol afectează microflora intestinului, au constatat oamenii de ştiinţă de la Universitatea Princeton,...

Sucurile de fructe sunt contraindicate pe stomacul gol
Nutriţie miercuri, 21 februarie 2018, 06:00

Cel mai controversat fruct din lume

Se numeşte „durian”, provine din Asia şi în funcţie de persoana cu care veţi vorbi, este fie cel mai îndrăgit, fie cel mai...

Cel mai controversat fruct din lume
Nutriţie marți, 20 februarie 2018, 06:00

De ce sunt nocive alimentele ultraprocesate

Mâncărurile şi cerealele gata preparate contribuie la creşterea numărului îmbolnăvirilor de cancer. Consumul zilnic de mâncare preparată de...

De ce sunt nocive alimentele ultraprocesate