Culoare și optimism
Asociaţia Little People a finalizat proiectul de renovare şi amenajare a unui spaţiu de activităţi în cadrul Secţiei de Oncopediatrie al Clinicii Pediatrie II din Cluj.
Articol editat de cristina.rusu, 12 aprilie 2016, 15:19 / actualizat: 13 aprilie 2016, 14:10
Cancerul este una dintre cele mai înfricoşătoare boli. Leucemiile şi tumorile cerebrale sunt cele mai frecvente şi încep să chinuie copiii de la vârste mici.
Conferenţiar universitar dr.Gheorghe Popa afirmă: în fiecare an la Clinica Pediatrie II sunt diagnosticate şi tratate circa 35 de cazuri noi, astfel încât în registrul instituţional s-au adunat peste 400 de copii trataţi pentru cancer. Rata de supravieţuire pe termen lung a crescut semnificativ, astfel încât ne putem mândri şi noi că circa 70% din copiii care păşesc în această secţie se întorc acasă sănătoşi. Atmosfera are, de asemenea, un rol foarte important în ameliorarea calităţii vieţii şi în creşterea sau menţinerea complianţei la tratament. Copiii vin, sigur cu teamă, dar nu cu groază şi acest loc începe să nu le mai creeze acea repulsie inerentă, iar programele educaţionale pe care le practică voluntarii de la Little People au un rol în plus, acela de a educa aceşti copii, în sensul de a şti să îşi păstreze sănătatea fizică şi mentală.(conf.dr.Gh.Popa)
Paturile secţiei de oncopediatrie sunt tot timpul ocupate. Pentru micuţii aflaţi în spital, Asociaţia Little People în colaborare cu Federaţia Share, primind şi sprijinul comunităţii clujene a reuşit să finalizeze proiectul de renovare şi amenajare a unui spaţiu de activităţi aflat pe holul secţiei.
Ideea renovării acestui spaţiu a venit în cadrul proiectului „Day 15” de anul trecut şi cred că primul gând a fost că avem ocazia să facem ceva ce rămâne după noi şi, cumva, să aducem o fericire reală unor copii care chiar au nevoie de asta în momentul în care se vor afla aici. Copacii de afară au venit înăuntru pornind de la gândul că cei mici aflaţi în spital, dacă nu pot merge ei afară, le aducem noi atmosfera de afară înăuntru. Şi pe principiul că, în general, spitalele creează un sentiment de alienare şi ele ar trebui să ofere un microunivers copiilor, de care ei să se bucure şi cumva să nu se simtă rupţi de lume pe perioada şederii lor în spital.(arhitect Georgiana Ciceu)
Alături de cei mici am întâlnit-o pe Noemi, voluntar Little People, o persoană plină de optimism care încearcă să aducă zâmbetul pe chipul micilor bolnavi .
Eu am fost diagnosticată cu cancer acum 13 ani şi lucrul acesta m-a determinat să devin voluntară la asociaţie, asta înseamnă că fac voluntariat în fiecare săptămână, vizitez copiii şi fac activităţi cu ei ca să treacă mai uşor peste această experienţă. Am reuşit să înving boala printr-o mentalitate pozitivă, asta este cel mai important şi bineînţeles prin tratament: chimioterapie şi radioterapie.
Katie Rizvi fondatoarea organizaţiei Little People spune că din anul 2008 specialiştii şi voluntarii asociaţiei au implementat în cadrul Secţiei de Oncopediatrie a Spitalului Clinic de Copii Pediatrie II un program de suport psihosocial creat să răspundă nevoilor psihosociale ale copiilor bolnavi de cancer.
Suntem foarte fericiţi că ne aflăm aici, la o secţie nouă, renovată, cu un hol foarte frumos, prietenos şi primitor. Nu ar fi fost posibilă această iniţiativă dacă nu ar fi fost ideea Georgianei. Îi mulţumim foarte mult şi de asemenea mulţumim echipei Little People care a strâns bani pentru acest proiect. Cele mai multe mulţumiri merg către personalul medical al secţiei. (Katie Rizvi)
Rodica Tulbure
Radio Cluj se poate asculta și online, AICI.