Ascultă Radio România Cluj Live

Vaccinurile oferă protecție individului și colectivității

Este extrem de important ca populaţia să cunoască pericolele care pot apărea în cazul neacoperirii vaccinale corespunzătoare, deoarece vaccinurile oferă protecţie nu numai individului, ci şi colectivităţii, împiedicând transmiterea multor boli infecţioase.

Vaccinurile oferă protecție individului și colectivității

Articol editat de DSRNetworkAdmin, 12 aprilie 2016, 09:32

De asemenea, informarea cu privire la problematica imunizării trebuie sã fie realizatã exclusiv din surse credibile, de către profesionişti în domeniul medical sau de cãtre persoane instruite în acest sens.

Vaccinarea a devenit în ultima perioadă un subiect intens dezbătut în opinia publică, atât la nivel național, cât și la nivel internațional. În ciuda faptului că vaccinarea este unul dintre cele mai mari progrese ale medicinei, care a salvat și continuă să salveze milioane de vieți, părerile sunt pro și contra. Mulți refuză vaccinarea, optând pentru tratamentele naturiste.  

Dl doctor Gindrovel Dumitra este coordonatorul grupului de vaccinologie al Societății Naționale a Medicinei de Familie.

Ce păreri aveți despre metodele naturiste? Mulți cred că se pot imuniza prin boală.

Da. Imunitatea prin cale naturală, fără discuție, poate să fie produsă. Da, putem să discutăm, de exemplu, de o imunitate durabilă obținută prin boală, și anume dacă facem o boală pe care o iau la întâmplare în acest moment – rujeola – după efectuarea bolii producem anticorpi care persistă întreaga viață. Dar cu ce preț? Mortalitatea prin boală, prin rujeolă, este de 1 – 2 la mie. 

Unul dintre o mie de copii rămâne cu sechele pentru toată viața. Este vorba despre acea encefalită. Acel copil rămâne în scaunul cu rotile. Vaccinul a reușit să elimine complet această mortalitate. Deci nu mai există mortalitate din cauza rujeolei, în primul rând, și în al doilea rând, atenție, mulți spun că nu fac vaccinul antirujeolic deoarece are efecte adverse, pentru că se întâmplă ca după fiecare vaccin să apară o reacție adversă, oricare ar fi ea.

Putem să avem o reacție adversă  – copilul să facă febră, poate să plângă o zi întreagă, dar se compară o febră de o zi, două, cu febra produsă prin boală? Acel copil zace două săptămâni în pat.

Mulți vor spune că da, avem complicații și la vaccin. Poate că avem un caz de encefalită la un milion sau două milioane, dar vă spuneam puțin mai devreme că  mortalitatea prin boală este 1 – 2 la mie. Haideți să facem un calcul: să luăm acei 1 – 2 la mie să-i ducem la milion. La fiecare milion de copii vaccinați salvăm o mie sau două  mii de copii de la moarte și încă o mie de copii de la encefalită.

Cifrele sunt uriașe – o mie – două mii de copii la un million de copii vaccinați, salvați de la moarte.

Doamna doctor Suzana Tuțescu, sunteți medic primar de medicină generală, domnule doctor Ion Tuțescu sunteți medic primar radiolog, pe de o parte. Pe de altă parte, dumneavoastră sunteți specializați în domeniul medicinei naturiste. Credeți că metodele naturiste ar putea înlocui vaccinul sau ar trebui folosite alternativ? 

I.T. Medicina este unică atât la noi în șară cât și la nivel mondial. Medicul are la dispoziție să aplice oricare dintre tehnicile pe care le stăpânește cel mai bine și oricare din tehnicile care se adaptează mai bine pacientului pe care îl are în față. Noi, având alternativa medicinei naturale, abordăm pacientul dintr-un punct de vedere holistic, începând cu tratamentul clasic, homeopatic, alteori utilizând acupunctura, care se adresează sistemului energetic uman, iar atunci când este cazul, nu ne jenăm să-l trimitem unui coleg care practică medicina actuală cu succes și care poate să ajute pacientul sau să îi fie de folos pacientului mai mult decât am putea să-i fim noi prin medicina naturală. Medicina alternativă pe care noi o practicăm, are efecte uneori miraculoase dar de foarte multe ori aceste efecte se instalează mult mai blând.

Reporter Aceeași întrebare și pentru doamna doctor. Credeți că metodele naturiste ar putea înlocui vaccinul?

S.T. Eu cred că este necesar să ne vaccinăm cu vaccinuri clasice, vaccinurile care sunt în schema de tratament a Ministerului Sănătății și nu foarte multe. Trebuie să pui în balanță ce este bine și ce este rău și s-a ajuns la concluzia că este bine să se facă aceste vaccinări. S-au rezolvat foarte multe boli prin aceste vaccinări, dar să nu se exagereze.

Reporter Conferențiar universitar doctor Iulian Diaconescu, șeful secției de boli infecțioase adulți II, din cadrul Spitalului de Boli Infecțioase Victor Babeș Craiova.

I.D. Există boli care ne imunizează și aceleași boli care ne pot ucide. Deci avem de ales între a risca să fii ucis de o boală sau a te imuniza. Eu personal n-aș risca niciodată să văd dacă mă imunizez prin hepatita B sau nu, pentru că dacă nu  mă imunizez și să rămân purtător cronic de antigen, risc să fac cancer hepatic.

Radio Craiova

………………………………………………………………………………….

Între vaccinurile existente unele sunt opţionale, cum ar fi cel antigripal, pe care medicii ni-l recomandă în sezonul rece, pentru creşterea imunităţii. În aceeaşi categorie intră şi vaccinările de călătorie, în ţări unde există virusuri pentru care nu am fost imunizaţi. Un reportaj Radio Constanţa, realizat de Carmen Sandu şi Cristina Ghelasie.
Vaccinul antigripal cu care ne imunizăm în fiecare sezon rece conţine de la an la an alte tulpini de virus. OMS colectează în fiecare primăvară tulpinile virale care au produs îmbolnăviri în sezonul precedent, pentru a crea noul vaccin. Desigur, există posibilitatea apariţiei unor mutaţii, care să nu mai asigure protecţia antigripală.
Virusul gripal are mutageneză foarte mare, te astepti sa apara mutatii numai ca exista si o imunitate de tip încrucişat, adică imunitatea care se obţine prin vaccinul gripal este eficientă nu numai pe tulpinile din vaccin, ci şi pe un număr de tulpini înrudite cu cele vaccinale. (Dr. epidemiolog Mihaela Cocu)

Odată cu descoperirea eficienţei vaccinurilor s-a constatat că unele dintre ele pot fi folosite şi ocazional, pentru a ne proteja de anumite boli, în călătoriile pe alte continente, unde există virusuri pentru care nu am fost imunizaţi, febra tifoidă, boala meningococică sau encefalita japoneză. În conformitate cu normele internaţionale, obligatorie este doar vaccinarea împotriva febrei galbene, o boală infecţioasă gravă, care se transmite prin înţepătura ţânţarilor.

Vaccinarile trebuie evaluate înainte de plecare în călătorie în funcţie de zona geografică pentru ca ele nu intra in programale naţionale de vaccinare, deci nu sunt obligatorii, sunt necesare numai pentru anumite boli, în functie de ce patologie există în acele ţări.

Singura vaccinare obligatorie pentru un număr mare de ţări este vaccinarea pentru febra galbenă, altfel călătorul riscă să nu fie primit în ţara respectivă care solicit această vaccinare. (Prof. Dr. Sorin Rugină, Rectorul Universităţii Ovidius)
Este bine ca, înainte de a pleca în călătorie, să verificaţi informaţiile privind vaccinurile obligatorii şi cele recomandate, pe care le puteţi face în cabinetele specializate, contra cost.

Preţul lor variază între 65 de lei şi 250 de lei.

Carmen Sandu, Cristina Ghelasie, Radio Constanta

………………………

Institutul Cantacuzino produce vaccinuri cu tulpină românească de aproape 100 de ani. Deşi acum are autorizaţie doar pentru vaccinul antigripal, nici pe acesta nu îl produce din cauza blocării conturilor. Totuşi, de când România este obligată să importe vaccinuri, nimeni nu a testat răspunsul imun la seruri , atrage atenţia Monica Bălteanu, medic primar în cadrul institutului de 32 de ani

Nu se ştie cum se răspunde, cât se răspunde la vaccinurile respective. Au existat şi efecte adverse care cel puţin la vaccinurile româneşti nu au fost. Vaccinurile româneşti sunt făcute cu tulpini româneşti, cu tulpini din România sau tulpini adaptate, iar Institutul Cantacuzino în fiecare an, după imunizarea copiilor, a controlat răspunsul imun la aceste vaccinuri şi în funcţie de aceste rezultate a conservat tulpina vaccinală care este foarte bună.

Cum vacciuri româneşti nu se mai produc, ultimele date ale epidemiologilor de comparare a reacţiilor adverse sunt de prin anul 2002, spune medicul Graţiana Chicin de la Centrul Regional de Sănătate Publică din Timişoara

Studii comparative între vaccinurile româneşti şi cele străine nu există momentan. Ca şi reacţii adverse putem să vă spunem că frecvenţa nu a crescut faţă de ce a fost în trecut. Chiar s-a constatat că la vaccinurile combinate sunt foarte scăzute. La ce s-a constatat într-adevăr o creştere uşoară a reacţiilor a fost la BCG-ul introdus în ultimii ani datorită faptului că Institutul Cantacuzino nu mai producea vaccin.

Încă din 1921 de când s-a înfiinţat, Institutul Cantacuzino este nu doar cel mai mare centru de cercetare în domeniu din ţară ci şi singurul. Institutul asigura şi rezerva anti epidemică a Ministerului Sănătăţii care, la ora actuală, nu mai are aceste produse.

Radio Timişoara

……………………………………………………………………………………………………………………………….

Copiii vor fi vaccinaţi de anul acesta doar de medicii de familie.

Până acum, ei erau vaccinaţi şi de medicii şcolari, prezenţi însă într-o treime din unităţile de învăţământ din ţară. Autorităţile speră ca această modificare să favorizeze transmiterea de informaţii corecte şi complete către părinţi. Medicul de familie Sandra Alexiu, membru în Comitetul Naţional de Vaccinologie:

Din cauza scăderii acoperirii vaccinale, mai ales la dozele din şcoală, pentru că au apărut refuzurile, s-a considerat că medicul de familie are o relaţie mai bună cu pacienţii şi cu părinţii şi că îşi exercită mai bine rolul de consilier şi că s-ar putea obţine o acoperire vaccinală mai mare, dacă toate vaccinările trec la medicul de familie. În acest fel, medicul şcolar se va putea ocupa de toate celelalte lucruri din curriculul de pregătire, pentru că sunt foarte multe lucruri care trebuie făcute de către un medic şcolar. Să nu uităm că avem de făcut educaţie medicală în şcoli şi asta e cel mai bine să fie făcută de un profesionist.

Sandra Alexiu a mai spus că există posibilitatea ca medicii de familie să cheme copiii de vârstă şcolară la vaccinare în luna în care s-au născut.

Vă reamintim că autorităţile sanitare pregătesc o lege care să reglementeze vaccinarea în România, după modelul altor ţări europene. Radio România desfăşoară săptămâna aceasta pe toate posturile sale Campania Naţională de Informare Vaccin pentru viaţă, pentru analiza acestei situaţii.

Radio România Actualităţi

Mai multe despre campania Vaccin pentru viață, derulată de Radio România, în 2015, AICI 

Bază sportivă modernă, inaugurată la Oradea | FOTO
Reportaje sâmbătă, 11 ianuarie 2025, 15:53

Bază sportivă modernă, inaugurată la Oradea | FOTO

În dimineața zilei de 11 ianuarie, la Oradea a fost inaugurată oficial o nouă bază sportivă tip I, realizată de Ministerul Dezvoltării, prin...

Bază sportivă modernă, inaugurată la Oradea | FOTO
Expoziția de Iarnă Brickenburg | FOTO
Reportaje vineri, 10 ianuarie 2025, 12:15

Expoziția de Iarnă Brickenburg | FOTO

Orășele de poveste surprinse în plină iarnă, clădiri impresionate, stațiuni turistice, secvențe din filmele Avatar sunt doar câteva din...

Expoziția de Iarnă Brickenburg | FOTO
Solidaritate pe pauză: promisiune amânată pentru persoanele cu dizabilităţi
Reportaje joi, 9 ianuarie 2025, 15:46

Solidaritate pe pauză: promisiune amânată pentru persoanele cu dizabilităţi

Printre cei afectaţi de „ordonanţa trenuleţ” sunt şi persoanele cu dizabilităţi. Indemnizaţia de solidaritate, intrată în...

Solidaritate pe pauză: promisiune amânată pentru persoanele cu dizabilităţi
Varadinum Foto Club Oradea – lider al artei fotografice din România
Reportaje miercuri, 8 ianuarie 2025, 16:50

Varadinum Foto Club Oradea – lider al artei fotografice din România

Sâmbătă, 11 ianuarie, de la ora 17:00, pasionații de fotografie și artă sunt invitați la expoziția anuală de fotografie „We Are Varadinum...

Varadinum Foto Club Oradea – lider al artei fotografice din România
Reportaje luni, 6 ianuarie 2025, 00:00

Boboteaza este ziua în care Hristos s-a descoperit lumii

Boboteaza sau Epifania este sărbătorită astăzi de către Biserica Ortodoxă și Biserica Catolică.   Boboteaza încheie ciclul celor 12...

Boboteaza este ziua în care Hristos s-a descoperit lumii
Reportaje marți, 31 decembrie 2024, 23:00

Superstiții de Anul Nou [AUDIO]

Mulți dintre voi știți că există niște superstiții legate de noaptea de Revelion. Se zice că trebuie să purtam ceva roșu, să avem bani la...

Superstiții de Anul Nou [AUDIO]
Reportaje luni, 30 decembrie 2024, 13:39

S-a lansat o carte digitală, gratuită, utilă pentru studenți și familiile lor

A fost un an plin de provocări și emoții intense pentru Denisa Cherecheș.   Tânăra absolventă a Facultății de Medicină și Farmacie...

S-a lansat o carte digitală, gratuită, utilă pentru studenți și familiile lor
Reportaje vineri, 27 decembrie 2024, 13:57

O nouă ediție a Festivalului de Datini și Obiceiuri de Iarnă „Marmația” | FOTO/AUDIO

O nouă ediție a Festivalului de Datini și Obiceiuri de Iarnă „Marmația” se desfășoară vineri 27 decembrie, în a treia zi de Crăciun,...

O nouă ediție a Festivalului de Datini și Obiceiuri de Iarnă „Marmația” | FOTO/AUDIO